Bursa a scazut cu 0,4%, intr-o piata apatica, in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 95% din lichiditatea de 92,4 milioane lei si au dus rulajul la cel mai ridicat nivel de dupa 1 iunie.
Majoritatea actiunilor au fost pe scadere inca din primele minute, insa foarte putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare. La finalul sedintei numai actiunile emise de 11 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

"Avand in vedere problemele din SUA si unele reverberatii ale celor din Grecia, dar si perioada de vara, care este in mod traditional una mai putin dinamica din punct de vedere al activitatii bursiere, nu este surprinzatoare activitatea ceva mai redusa din «ringul» BVB. Totusi, volumele de astazi (din piata principala -n.r.) nu sunt foarte mult sub media de la inceputul anului, mai ales daca privim piata in ansamblu", a declarat Ovidiu Dumitrescu, analist la firma de brokeraj Tradeville, potrivit Mediafax.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detasat topul lichiditatii, cu operatiuni in valoare cumulata de 87,6 milioane lei, suma din care 61,8 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,86% din actiunile FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 92,4 milioane lei (21,9 milioane euro), suma de peste doua ori peste rulajul sesiunii de vineri, de 42,1 milioane lei (9,9 milioane euro).

Un rulaj mai mare decat cel de luni a fost inregistrat la 1 iunie, cand operatiunile au cumulat 140 milioane lei (33,9 milioane euro). Atunci lichiditatea a fost dominata tot de actiunile Fondului Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 95% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta operatiune din piata principala cu aceste actiuni a fost realizata la 0,523 lei, pret in scadere cu 0,76%.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic se plasa cu 0,13% sub nivelul de vineri.

Actiunile SIF-urilor si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,03% sub inchiderea sedintei precedente.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu numai 0,35%.

Esecul ofertei prin care statul a vrut sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) nu a avut o influenta vizibila in piata. In prima ora pretul acestor titluri a scazut cu aproape 1%, insa, ulteriror, cotatia a revenit pe crestere usoara, insa volumele de tranzactionare au fost reduse.

In a doua parte a zilei pretul a urcat cu maximum 3,4%, insa in cadrul unor tranzactii de cateva mii de lei. Cel mai recent transfer cu actiunile companiei petroliere a fost realizat la 0,3802 lei, in crestere cu 1,06%. Evolutia acestor actiuni a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 473.000 de lei.

Dumitrescu spune ca efectele esecului ofertei de vanzare de la OMV Petrom (SNP) vor fi vizibile in lunile urmatoare si investitorii nu vor reactiona doar pe termen scurt.

"Nu este genul de problema care are repercursiuni imediate,
ci mai degraba acestea se vor vedea in lunile care urmeaza. Un succes ar fi avut un efect pozitiv asupra pietei prin cresterea free-float-ului OMV Petrom, dar si a interesului pentru ofertele urmatoare ale statului. In plus, banii obtinuti ar fi transmis un semnal pozitiv si pe plan extern, prin prisma progreselor necesare in vederea echilibrarii bugetului de stat. Volumele de actiuni OMV Petrom tranzactionate astazi (luni - n.r.) nu au fost suficient de mari incat sa putem trage o concluzie elocventa", a afirmat el.

Totodata, analistul crede ca investitorii vor reactiona la rezultatele financiare semestriale pe care companiile de la BVB incep sa le anunte din aceasta saptamana doar daca vor fi peste sau sub asteptarile jucatorilor.

"De ceva vreme factorii macro de la nivel global au fost destul de importanti,
dar nu trebuie sa ignoram perspectivele investitorilor privind economia Romaniei. Avand in vedere climatul de incertitudine actual si magnitudinea problemelor de rezolvat atat la nivel national, cat si international, in SUA sau Europa, de exemplu, ma astept la o perioada de volatilitate mai ridicata in care piata sa nu faca «miscari bruste». Desigur, exista exceptia unei eventuale materializari a unor riscuri majore la nivel global, cum ar fi un default sau downgrade al datoriei de stat a SUA", a mai spus analistul.

La finalul sedintei de la Bucuresti bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, linia fiind rumata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 1,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri