Bursa a scazut si vineri, cu 0,13%, pentru a cincea zi consecutiv, astfel ca in luna iulie a consemnat un recul de 2,73%, iar in ultima sedinta investitorii au revenit pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost salvata din nou de actiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit Mediafax.
Dupa corectia din luna iulie, ascensiunea din acest an a indicelui general al Bursei, BET-C, s-a redus la 3,55%.
Pietele internationale au fost marcate in prima jumatate a lunii iulie de prudenta investitorilor in contextul discutiilor pentru acordarea unui nou sprijin financiar pentru Grecia, iar spre finalul lunii de disputele politice din SUA in ceea ce priveste majorarea plafonului da indatorare.

In luna iulie, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 2,97%, in timp ce indicele BET-FI, care reflecta evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri si ale actiunilor FP, a coborat cu 4,26%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET, este in crestere cu 1,46%, insa indicele BET-FI este deja pe scadere, consemnand un recul de 1,77%.
In prima parte a sedintei de vineri majoritatea actiunilor au fost transferate la preturi usor sub ultimele cotatii de joi, insa dupa mijlocul zilei preturile au trecut pe crestere usoara pana in jurul orei 15:30.

Dupa publicarea unor date sub asteptari privind cresterea PIB in SUA pietele europene si-au accelerat corectiile, insa pe plan local influenta fost marginala, cotatiile coborand usor sub inchiderea de joi.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au continuat sa plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele mai multe titluri. Doar actiunile emise de 10 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB au inregistrat rulaje de peste 100.000 de lei.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca rezolvarea problemelor datoriilor suverane prin solutii bine conturate si solutionarea planului de majorare a plafonului de indatorare al SUA sunt elementele cheie urmarite de investitori in aceste zile.

"Bursa romaneasca, si asa greu incercata de dezinteresul specific perioadei de vara, se confrunta cu o lichiditate extrem de redusa si din cauza precautiei induse de nerezolvarea problemelor ce tin de planul de indatorare al SUA. Cei mai multi investitori adopta o pozitie de asteptare pana la clarificarea problemelor ce tin de SUA, insa cred ca un numar mult mai mare de jucatori ar putea reintra in piata atunci cand climatul economic-financiar international va da semne de stabilizare", a declarat Chisu.

Plafonul datoriei de stat a SUA trebuie ridicat pana pe 2 august, cand guvernul va fi consumat si fondurile de rezerva si va incepe sa-si onoreze obligatiile financiare in functie de prioritati, potrivit Trezoreriei SUA. Astfel, Statele Unite ar putea intra in incapacitate de plata in viitorul apropiat, pierzandu-si ratingul "AAA".

Titlurile si obligatiunile americane cu rating de top reprezinta o referinta pentru sistemul financiar global. Consecintele intrarii SUA in default sau reducerii ratingului celei mai mari economii a lunii pentru sistemul financiar si economia globala sunt greu de imaginat.

Chisu crede ca pe masura ce aceste elemente vor "iesi din peisaj" si investitorii se vor uita la rezultatele economice in crestere si la intarirea economiilor lumii, pietele vor reveni pe crestere.

"Imbunatatirea economiei romanesti dublata de o crestere a calificativului oferit de S&P pot conduce la o revenire a bursei autohtone. In varianta optimista o astfel de evolutie vad sa se contureze din toamna acestui an", a afirmat brokerul.
Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,3% sub nivelul de joi.
Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,29% sub inchiderea sedintei precedente.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,17%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 49,7 milioane lei (11,7 milioane euro), suma cu 65% peste rulajul sedintei precedente, de 30,1 milioane lei (7,1 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea bursei a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 43,2 milioane lei. Din aceasta suma 17 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,24% din titlurile Fondului.
Tranzactia speciala a fost realizata la 0,513 lei, pret cu 0,39% sub inchiderea de joi, iar pe piata principala cea mai recenta operatiune a fost efectuata la 0,51 lei, cotatie in scadere cu 0,97%.

"Actiunea Fondul Proprietatea este singura care reuseste constant sa faca volum si sa fie atractiva deoarece vanzatori exista datorita continuarii procesului de conversie, iar cumparatori sunt de asemenea, fiind atrasi de valoarea de piata a acestui fond prin prisma discountului oferit si bunele perspective", a mai spus Chisu.

Titlurile Fondului au fost urmate in topul lichiditatii de actiunile OMV Petrom (SNP) si Impact (IMP), cu schimburi de 1,2 milioane lei si, respectiv, 1 milion de lei. Actiunile OMV Petrom au incheiat ziua in scadere cu 1%, la 0,3762 lei.

Actiunile Impact au coborat cu 0,13%, la 0,37 lei. La ora 12:12 au fost cedate doua pachete reprezentand 1,85% din titlurile companiei, pentru 1 milion de lei. Actiunile au fost transferate la un pret de 0,375 lei, in crestere cu 1,21%.
Actiunile Amonil (AMO) si Carbochim (CBC) au incheiat ziua cu cele mai accelerate cresteri din piata, de 14,79% si, respectiv, de 15%. Evolutia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de 563.000 de lei, iar operatiunile cu actiunile Carbochim au totalizat 65.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, transferurile au insumat 736.000 de lei, valoare de peste sase ori mai redusa decat rulajul de joi, de 4,5 milioane lei.

Actiunile Argus Constanta (UARG) au fost cele mai lichide de pe Rasdaq, cu tranzactii de 453.000 de lei, iar pretul a urcat cu 25%, la 4,975 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu cel mult 2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 1,4%. Bursa din Croatia era, insa, in crestere cu 0,5%.
Pietele europene au fost pe scadere inca din primele minute, mentinandu-se pe traiectoria descendenta din precedentele sedinte. Scaderile s-au accelerat dupa ora 15:30, cand s-au publicat datele despre evolutia PIB in SUA. Economia Statelor Unite a avut in trimestrul al doilea o crestere de 1,3%, sub asteptari, dupa un avans revizuit in scadere, de numai 0,4%, in primele trei luni.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri