Bursa de la Bucuresti a crescut luni cu 1,69%, dupa cinci sedinte in care a scazut cumulat cu 1,6%, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca actiunile FP si doua deal-uri cu titluri OMV Petrom au asigurat 77% din lichiditatea pietei.
Luni a fost prima zi, dupa o pauza de aproape o luna, cand toti indicii BVB au terminat ziua pe verde.

Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand la revenirea burselor externe dupa anuntul administratiei americane cu privire la un acord politic pentru cresterea plafonului de indatorare, noteaza Mediafax.

In ultimele 30 de minute ale sedintei de la Bucuresti pietele de la Paris si Frankfurt au coborat sub nivelurile de vineri, in timp ce bursa de la Londra s-a mentinut pe crestere usoara. Investitorii de la BVB nu au reactionat, insa, si au continuat sa plaseze ordine de tranzactionare pentru volume reduse de actiuni si la preturi peste cotatiile de inchidere de vineri.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,72%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,74% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,82%. Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,04%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,2 milioane lei (8 milioane euro), suma cu 31% mai redusa decat valoarea cumulara a operatiunilor din sedinta precedenta, de 49,7 milioane lei (11,7 milioane euro).

Doar actiunile emise de 11 companii dintre cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB au inregistrat rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, crede ca investitorii vor fi mai activi la tranzactionare abia din a doua jumatate a lunii septembrie, odata cu revenirea din vacanta.

"Scaderea semnificativa a volumelor pentru majoritatea actiunilor poate fi pusa atat pe seama unei abordari extrem de prudentiale asupra pietei noastre, cat si suprapunerea cu «luna vacantelor», astfel este de asteptat ca o revigorare la nivelul volumelor sa se faca simtita undeva din a doua jumatate a lunii septembrie", a declarat Avram.

Cea mai mare parte a rulajului de luni a fost asigurata de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 24,5 milioane lei, si de doua deal-uri cu actiuni OMV Petrom (SNP), de 3,8 milioane lei. Operatiunile cu titlurile celor doua companii au reprezentat 77% din lichiditatea bursei.

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,98%, la 0,515 lei. Chiar in ultimele 15 minute a fost cedat direct in piata principala un pachet reprezentand aproape 0,19% din actiunile Fondului, pentru 12,9 milioane lei.

Deal-urile cu actiuni OMV Petrom au fost realizate la ora 11:34, la pretul de 0,3825 lei, cu 1,67% peste inchiderea de vineri. Pe piata principala, cotatia a avansat cu 2,34%, la 0,385 lei, pe un rulaj de numai 113.000 de lei.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare semestriale publicate luni dimineata de BRD (BRD). Pretul acestor titluri a crescut cu 0,36%, la 13,79 lei, pe un rulaj de numai de 78.000 de lei.
"Rezultatele publicate atat de BRD, cat si de Banca Transilvania au venit peste asteptarile pietei, insa impactul asupra volumelor tranzactionate a fost unul inexistent in cazul BRD, deoarece interesul pentru piata romaneasca ramanand undeva intr-un con de umbra in aceasta perioada. In cazul actiunilor Bancii Transilvania urmeaza sa vedem maine daca va fi o reactie a investitorilor", a mai spus Avram.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,4%, iar piata de la Londra avansa cu 0,4%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu maximum 1,5%. Bursele din Croatia si Ungaria erau, insa, in scadere cu 0,3% si, respectiv, cu 1,2%.

Compromisul convenit in Statele Unite pentru majorarea plafonului de indatorare ar taia, totusi, aproximativ 2.400 de miliarde de dolari din deficitul bugetar al SUA in urmatorii zece ani. Planul nu va avea probleme in Senat, dar ar putea intampina rezistenta in Camera Reprezentantilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri