Bursa s-a prabusit cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnand a doua zi de corectii dure, in cazul unor actiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scaderilor severe de pe pietele externe, si a atins minimul din mai 2010.
Piata din Romania a avut cea mai severa scadere dintre bursele din regiune, scrie Mediafax.

La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.759,96 puncte si se plasa la cel mai redus nivel din luna mai 2010. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 25 mai 2010, cand BET-C avea 2.658,23 puncte.

Totodata, piata se plaseaza cu 14,5% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 11,3%.

Principalul motiv pentru derapajul de luni a fost reducerea ratingul de top triplu-A al Statelor Unite, vineri noaptea, de catre agentia Standard & Poor's (S&P). Impactul deciziei S&P pe pietele externe a fost limitat de avertizarile anterioare ale agentiei privind posibilitatea unei asemenea hotarari, insa in cazul bursei locale efectele au fost mai pronuntate, intrucat este o piata dominata de investitori pe termen scurt si de lichiditate redusa.

Unii investitori de la BVB s-au grabit din primele minute sa introduca ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici, astfel ca bursa a cazut cu 4%, insa pe volume mai reduse de tranzactionare decat la inceputul sedintei de vineri, cand bursa a coborat cu 5,5%. Piata locala a incheiat ziua de vineri in picaj cu 4,81%.

"In aceste conditii vitrege nu mai exista niciun loc de analiza. La ordinea zilei este cuvantul «vinde» si poate mai incolo «cumpara». Nu este timp sa analizezi, ci doar sa actionezi impulsiv", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

In prima jumatate de ora a sedintei de luni, bursa de la Bucuresti a recuperat o parte din corectia de la deschidere, odata ce pietele vest-europene au revenit pe crestere usoara. Dupa ora 12:00 bursa de la Bucuresti si-a accelerat scaderea, in conditiile in care pietele mature din Europa s-au intors pe linia descendenta, inregistrand corectii de pana la 2%.

Corectiile pe piata locala s-au accelerat in ultima jumatate de ora. Punctul minim a fost atins in jurul orei 16:30, cand piata era in picaj cu 8,3%.

"Nefericirea este ca in momentele de crestere a pietelor externe, noi nu ne-am remarcat, acum insa, in sezonul scaderilor, dimensiunea redusa a pietei si lipsa cumparatorilor autohtoni potenteaza scaderile.
In fata sentimentelor de frica si a panicii orice argument fundamental paleste si va fi ignorat atata timp cat vremurile sunt incerte, in pofida unor raportari financiare bune ale multor companii. Cu cat acest aspect va persista si va deprecia valoarea actiunilor, cu atat mai mari vor fi profiturile celor care la un moment dat vor intra la cumparare profitand de aceasta discrepanta intre fundament si pret", a afirmat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 8,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8,81% sub inchiderea de vineri. In sesiunea precedenta, indicele BET a cazut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 5,81%.

"In acest moment se tranzactioneaza mai mult cu inima, nu cu capul. Preturile la care au ajuns anumite actiuni sunt foarte atractive, de aici si volumele in crestere generate de corectiile din ultimele doua sedinte. Deoarece suntem o piata foarte mica, atunci cand cineva vrea sa vanda neaparat coboara foarte mult pretul si viceversa, atunci cand vrea sa cumpere, dar deocamdata nu este cazul, in ultimul timp piata fiind dominata de stiri negative", a spus directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod.

Linia descendenta a fost vizibila si pe actiunile celor cinci SIF-uri si pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul sedintei precedente. Vineri, indicele BET-FI a scazut cu 4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat luni cu 8,91%, dupa ce vineri a picat cu 4,25%.

Chisu spune ca scaderile dure din ultimele doua zile vor conduce la nevoia unui rebound in urmatoarele sedinte, iar ziua de marti este cruciala intrucat deciziile pe care Rezerva Federala Americana (Fed) le va lua ar putea avea un rol semnificativ in declansarea unui reviriment pe pietele financiare.

"In perioada urmatoare tendinta va fi de iesire din actiuni, orientarea spre active mai putin riscante, iar revenirea la sentimente mai bune tine de solutii credibile si viabile ale decidentilor privind criza datoriilor si cresterea economiilor tarilor dezvoltate, solutii care sa aiba puterea de a restabili increderea in pietele financiare", a conchis brokerul.

Tranzactiile cu actiuni au totalizat 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul sesiunii precedente, de 110,4 milioane lei (26,1 milioane euro).

"Nu cred ca banii vor iesi din piata, doar vor sta un pic si cand vor considera ca piata este supravanduta, vor intra la loc. Deci, ar trebui sa ne asteptam si la o zi cu cresteri de cel putin 5%", a afirmat Murgoci.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca in topul lichiditatii, cu operatiuni de 49 milioane lei, asigurand astfel 51% din rulajul pietei. Numeroasele ordine de vanzare introduse pentru aceste actiuni au dus pretul cu 5,24% sub inchiderea de vineri si, totodata, la un nou nivel minim de la listare. La finalul zilei, titlurile Fondului erau cotate la 0,4501 lei.

Scaderi dure au fost consemnate si de actiunile BVB (14,97%) Banca Transilvania (12,07%), SIF Transilvania (11,18%), dar si de titluri din sectorul energetic precum OMV Petrom (7,83%) si Transelectrica (13,55%).

Seful Departamentului de Analiza al BT Securities, Dan Rusu, apreciaza insa ca Estul Europei ramane cu mare potential pe termen lung, deoarece preturile de pe aceste piete nu au revenit in acelasi ritm alert cu cel de pe bursele mature. Totodata, situatia macroeconomica in majoritatea tarilor din regiune, printre care si Romania, se prezinta cu mult mai sigura si stabila decat in cazul economiilor dezvoltate precum Spania, Italia, Grecia sau Portugalia.

"Cat timp predomina pesimismul pe piata, investitorii vor sta deoparte in asteptarea unor preturi cat mai atractive. Dar cred ca este o chestiune de timp pana cand banii se vor muta pe piete precum cea romaneasca si lucrurile se vor schimba in bine. Iar o decuplare la nivelul pietelor de capital internationale, in sensul unei evolutii relativ superioare in cazul economiilor emergente, este un scenariu foarte probabil pentru anii urmatori", a afirmat analistul.

In ciuda scaderilor puternice din piata, sapte actiuni au reusit sa inchida ziua pe crestere, insa au consemnat rulaje foarte reduse. Cea mai vizibila crestere, de 5%, a fost inregistrata de titlurile Prefab (PREH), iar evolutia a venit pe o lichiditate de numai 13.000 de lei.

Miscarile ample din piata spot au indreptat atentia speculatorilor si pe segmentul destinat produselor structurate, unde operatiunile au cumulat 3,1 milioane lei, si mai multe certificate au fost inchise, intrucat au atins limitele stabilite la lansare.

Linia puternic descendenta s-a resimtit si pe piata Rasdaq, insa in cadrul unor transferuri cu volume reduse de actiuni, de numai 919.000 de lei. Valoarea este de peste doua ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 2,2 milioane lei.

Actiunile de regula lichide au consemnat corectii dure. Titlurile Electromagnetica (ELMA) au cazut cu 8,47%, iar actiunile Prospectiuni (PRSN) au coborat cu 11,52%.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in picaj cu pana la 3,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est coborau cu cel mult 5,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri