Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,37%, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare nu au reactionat la datele privind evolutia PIB-ului in Romania, insa au fost influentati de reintrarea burselor externe in teritoriu negativ, informeaza Mediafax.
In prima jumatate de ora, bursa de la Bucuresti a fost pe crestere cu peste 1%, intr-o piata fara reactie la informatiile INS privind evolutia economiei.

Dupa ora 10:30, preturile celor mai multe actiuni de la BVB au coborat usor sub ultimele cotatii de vineri, odata cu intoarcerea burselor europene pe scadere, influentate de publicarea datelor privind economia Germaniei.

Primele informatii statistice au aratat ca avansul economic al celei mai mari economii din Europa a incetinit la 0,1% in trimestrul al doilea, de la 1,3% in primele trei luni, si au generat pesimism in piata privind situatia din zona euro ca intreg.

Cei mai multi investitori de la BVB au trecut pe pozitii de asteptare, astfel ca la inchiderea sedintei doar 14 actiuni din cele 78 de titluri listate consemnau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, spune ca lichiditatea redusa poate fi explicata in parte de minivacanta in care se afla unii investitori, cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului.

"In plus, cresterea anemica a PIB-ului din al doilea trimestru nu a fost genul de stire care sa impulsioneze piata. Chiar daca rezultatele financiare semestriale anuntate de unele companii au fost foarte bune, ele nu au reusit sa capteze atentia investitorilor decat pentru o perioada scurta de timp, intrucat toata lumea este mai atenta la evolutia pietelor externe, care continua evolutia gen pendul", a declarat Tod.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere usoara, cu 0,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,77%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 0,44%.

Tod crede ca cei mai multi investitori de pe piata locala vor continua sa fie precauti la tranzactionare, pana cand pietele externe nu vor da semnale clare de stabilizare sau de intrare pe un trend clar.

"Nu prea vad ce mai pot face Germania si Franta pentru a calma pietele. Doar sa incerce sa faca un minister de finante european care sa gestioneze bugetele tuturor tarilor. Altceva ce sa mai faca? Bani au bagat in piete, au interzis si short selling-ul. Nu pot plati datoriile Italiei, Spaniei etc. Pana la urma situatia ramane incerta pe termen scurt. Americanii au castigat timp cu majorarea plafonului de indatorare, la fel cum a facut si Grecia, insa ramane de vazut daca Italia si Spania vor putea face la fel. O solutie ar fi sa se incerce recuperarea deficitelor pe baza cresterii economice, dar nu prea se mai vede crestere economica", a afirmat brokerul.

El considera ca desi investitorii vor sa vada noi masuri de austeritate in statele indatorate astfel de programe sunt greu de aplicat, mai ales in statele unde urmeaza in 2012 alegeri.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul sesiunii precedente, de 44,3 milioane lei (10,3 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa se claseze pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu operatiuni de 23,2 milioane lei, si au asigurat 66% din rulajul bursei. Pretul acestor titluri a crescut cu 2%, la 0,4699 lei.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,6%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii cuprinse intre 1% si 3,1%. Bursele din Polonia si Slovenia erau, insa, in crestere, cu 0,4% si, respectiv, cu 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri