Bursa a avansat miercuri cu 1,54% si recupereaza astfel circa jumatate din caderea inregistrata in primele doua zile ale saptamanii trecute, dupa ce a fost anuntata retrogradarea SUA.
Preturile celor mai multe actiuni de la BVB au scazut inca din primele minute ale sedintei de miercuri in linie cu miscarea burselor externe, insa dupa ora 11:30 piata a revenit pe crestere usoara, desi bursele vest-europene au ramas in teritoriu negativ.

In a doua parte a sedintei de la Bucuresti, pietele mature din Europa si-au temperat corectiile de la deschidere, iar bursa de la Paris a trecut chiar pe crestere, in conditiile in care piata futures din SUA a trecut pe crestere usoara. Aceasta miscare a impulsionat ascensiunea pietei de la Bucuresti la peste 1%, scrie Mediafax.

Revenirea bursei locale s-a realizat insa pe volume reduse de tranzactionare, in cazul celor mai multe titluri. La finalul sedintei, numai 14 actiuni din cele 78 de titluri listate pe principalele primele trei categorii si pe sectiunea "Internationale" de la BVB consemnau transferuri de peste 100.000 de lei.

"Se pare ca volatiliatea puternica inregistrata saptamana trecuta si panica ce i-a cuprins pe investitiori i-au determinat sa se uite din nou preponderent la miscarile de pe pietele extrene, mai curand decat la stirile locale. Din acesta cauza am inceput sa revedem raspunsuri foarte rapide ale investitorilor locali la fiecare miscare a burselor vest-europene, semn ca acestia sunt foarte atenti si precauti, ei nemaiavand siguranta sa riste si prefera sa marcheze orice profit obtinut", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El a mentionat ca de regula in perioade de corectii piata locala se coreleaza mai strans cu evolutiile burselor internationale.

"Aceasta corelare cred ca a fost si cauza pentru care nu am vazut niciun raspuns din partea investitorilor la rezultatele macroeconomice locale, acestea trecand parca neobservate, in schimb piata fiind puternic influentata de stirile externe. Mai mult de atat, inclusiv rezultatele semestriale parca nici nu au fost anuntate pe piata noastra. Cred ca situatia acesta va continua si in perioada urmatoare, cel putin pana vom vedea o calmare a pietelor financiare internationale", a afirmat brokerul.

La inchiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,76% peste nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 2,47%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,68%.
"Nu cred ca pietele externe se vor calma foarte curand, ci vor fi marcate in continuare de volatilitate ridicata si nu vor urma o directie clara. Panica ce a cuprins saptamana trecuta pietele financiare a schimbat radical datele problemei in cazul evolutiei preturilor actiunilor, dar trebuie sa vedem ce se va intampla in momentul in care pietele mature vor incepe sa isi revina, mai exact daca vom vedea acest lucru si pe bursa din Romania sau daca aceasta va reintra intr-o perioada de apatie in care preturile vor evolua pe un canal lateral", a mai spus Muresian.

Rulajul pietei actiunilor, de 34,7 milioane lei (8,1 milioane euro), a fost cu putin sub valoarea cumulata a operatiunilor din sedinta precedenta, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 19 milioane lei, din care 3,2 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Pretul acestor titluri a crescut cu 0,43%, la 0,4719 lei.

Transferuri de peste un milion de lei au mai consemnat actiunile OMV Petrom (SNP) - 5,8 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,5 milioane lei si, respectiv, Banca Transilvania (TLV) - 2,4 milioane lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, 0,7%, in timp ce piata de la Paris avansa cu 0,8%. Bursele mature au scazut in prima parte a zilei, dupa ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au respins, marti, extinderea fondului de criza al zonei euro si ideea crearii unor obligatiuni comune ale statelor din zona euro.
Pietele din SUA au deschis sedinta in crestere cu pana la 0,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri