Bursa de la Bucuresti si-a temperat usor corectiile de la inceputul sesiunii si a inchis in coborare cu 2,37%, intr-o piata in care jucatorii au urmarit linia burselor externe, care au continuat sa scada puternic, din cauza ingrijorarilor privind intrarea in recesiune a marilor economii.
Investitorii au inceput inca de la deschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, reactionand la corectiile puternice de pe bursele americane, inregistrate din cauza amplificarii temerilor privind o noua recesiune la nivel mondial, scrie Mediafax.

Cele mai lichide zece actiuni de la BVB au inchis la preturi in scadere in medie cu 2,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 2,09% sub referinta.

De asemenea, indicele BET-FI si-a temperat scaderea, la 1,72%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inchis in coborare cu 2,03%.

"Lipsa de incredere a investitorilor aduce panica in piete. Astfel, orice zvon negativ, mai mult sau mai putin pertinent, este amplificat de speculatori, ceea ce conduce la o crestere a presiunii la vanzare si a volatilitatii pe piete. Din pacate, cele mai recente date macroeconomice confirma temperarea avansului economic din SUA, respectiv informatiile despre incetinirea activitatii din sectorul manufacturier din zona Philadelphia si despre piata imobiliara, care este la pamant", a declarat Dragos Darabut, analist la casa de brokeraj Tradeville.

El a adaugat ca investitorii de la Bucuresti nu mai tin cont de rezultatele companiilor locale si se uita doar la evolutia pietelor europene.

"La BVB, desi rezultatele semestriale au fost preponderant pozitive, 70% din companii inregistrand o crestere a profitului net in primul semestru si aproximativ 70% dintre ele pot indeplini tintele privind veniturile si cheltuielile din buget, bursa se coreleaza cu pietele europene. Acest lucru este normal, tinand cont de faptul ca si economia noastra este dependenta de cea a UE, 75% din exporturi fiind destinate tarilor din UE", a adaugat Darabut.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni a fost de 34,98 milioane lei (8,2 milioane euro), cu 18% sub rulajul sesiunii precedente, cand investitorii au transferat in total actiuni de 42,9 milioane lei (10 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu schimburi de 15,26 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost operat la 0,442 lei, cotatie cu 3,87% sub referinta.

Dintre actiunile lichide, scaderi severe au consemnat titlurile OMV Petrom (-4,3%) si actiunile BVB (-3%).

Rulaje ridicate au avut si actiunile SIF Oltenia (SIF5) - 3,6 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 2,5 milioane lei si Erste Bank (EBS) - 2,4 milioane lei.

Tranzactii de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Moldova (1,9 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei) si OMV Petrom (1,2 milioane lei).

La finele sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene scadeau cu pana la 3%. Nervozitatea investitorilor a fost amplificata vineri dupa ce unele banci europene au fost nevoite sa plateasca, joi, dobanzi mai mari pentru finantarile in dolari.

Un efect al aversiunii la risc tot mai ridicate a fost scaderea randamentul titlurilor pe zece ani emise de Trezoreria SUA la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renuntand la plasamente pe bursa pentru datoria statului american, considerata printre cele mai sigure investitii din lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri