Bursa de la Bucuresti a crescut luni cu 2,32%, influentata de evolutia burselor externe, insa prezenta redusa a investitorilor pentru tranzactionare a limitat lichiditatea la 16 milioane lei, suma din care 60% au reprezentat operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare la BVB, desi pietele externe au fost pe crestere, sustinute de discursul presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care nu a anuntat masuri concrete pentru stimularea economiei SUA, insa a dat sperante investitorilor pentru viitoare astfel de masuri, potrivit Mediafax.

Un alt motiv pentru cresterile burselor a fost anuntul privind fuziunea bancilor elene EFG Eurobank si Alpha Bank.

Astfel, piata a deschis ziua in crestere cu 1%, iar pana in ultima jumatate de ora cotatiile celor mai multe actiuni au variat usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse. In ultimele 30 de minute, dupa deschiderea in urcare cu peste 1% a burselor din SUA, pietele din Europa si-au accelerat cresterile, inclusiv cea de la Bucuresti, unde rulaje au continuat, insa, sa fie reduse.

Doar 11 actiuni din cele 78 de titluri de pe primele trei categorii de la BVB si la sectiunea "Internationale" au consemnat rulaje de peste 100.000 de lei.

"Scaderea volumului de tranzactionare din ultimele zile este dificil de explicat. Poate cei care nu au vandut si ale caror portofolii valoreaza cu 15-20% mai putin asteapta revenirea pietei si nu intra la cumparare pentru ca nu au cu ce. In postura de favoriti sunt cei care au rezerve de numerar si pot cumpara la preturi mai bune. Cred in continuare ca ponderea activelor riscante nu ar trebui sa depaseasca 50% din portofoliu", a declarat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La finalul sedintei indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 2,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,89% peste nivelul de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, a urcat cu 3,96%, ascensiunea fiind amplificata de actiunile celor cinci SIF-uri, care si-au accelerat ascensiunea spre finalul sedintei.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 2,95%.

Lichiditatea pietei, de 16 milioane lei (3,7 milioane euro), a fost cu numai 13% peste rulajul sedintei precedente, de 14,1 milioane lei (3,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piata, cu transferuri de 9,5 milioane lei, si au asigurat 60% din rulajul bursei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 2,2%, la 0,4599 lei.

Analistul spune ca multe actiuni se tranzactioneaza la multiplii atractivi atat fata de rezultatele pe ultimele 12 luni, cat si fata de profitul net estimat pentru anul curent, iar din acest motiv crede ca sunt sanse pentru o crestere a preturilor pana la sfarsitul anului.

Totusi, el arata ca piata locala va fi influentata in continuare de evolutia burselor externe, unde un sir de estimari care masoara increderea consumatorilor, economistilor, analistilor si investitorilor institutionali releva ca o parte din ce in ce mai mare dintre acestia au devenit pesimisti cu privire la evolutia economiei in urmatoarele sase luni.

"Vor fi urmarite cu precadere rezultatele sondajelor la care participa managerii de achizitii din sectorul de servicii si din cel manufacturier din SUA si Uniunea Europeana din urmatoarele luni, acestea pot fi un bun precursor al evolutiei urmatoare a economiei. In UE rezultatele recente ale celor doi indicatori au fost rezonabile, daca tinem cont de panica din piata de la inceputul lui august. Joi si saptamana viitoare vom vedea si rezultatele din SUA", a mai spus Darabut.

Unii investitori de la BVB au realizat si tranzactii cu titluri de stat (7,6 milioane lei), produse structurate (2,4 milioane lei), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 26,2 milioane lei (6,1 milioane euro). Suma este cu 67% mai mare decat rulajul total al sesiunii de vineri, de 15,7 milioane lei (3,7 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Frankfurt si Paris avansau cu cate 2,3%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 4,1%.

Evolutia pietelor internationale a fost determinata de discursul presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care a ridicat vineri asteptarile investitorilor privind o posibila noua runda de masuri de stimulare a economiei SUA. Bernanke nu a prezentat masuri concrete de revigorare a cresterii economice din Statele Unite, insa retorica sa a indicat ca inflatia este stabila la un nivel redus, iar banca centrala este pregatita sa intervina pentru sprijinirea economiei si crearea de locuri de munca.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri