Conditiile din piata, pretentiile statului dar si antecedentul ofertei Petrom, esuata in aceasta vara, ii fac sceptici pe brokeri atunci cand vorbesc despre apropiata selectie a intermediarului ofertei secundare (SPO) de la Transelectrica.
Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii (OPSPI) asteapta pana pe 6 octombrie ofertele brokerilor si consortiilor interesate de listarea pachetului de 15% din Transelectrica (TEL).

Termenul limita era stabilit initial pe data de 29 septembrie, insa OPSPI l-a amanat, dupa ce o parte din brokeri au cerut clarificari asupra unor clauze impuse de statul roman.

BCR a cumparat caietul de sarcini, , directorul executiv al bancii, confirmand interesul pentru oferta.

„Intentionam sa participam la intermedierea ofertei pentru Transelectrica, insa nu noi am cerut amanarea deadline-ului pentru depunerea unor oferte concrete”, a declarat Weiler.

BCR va participa SPO-ul Transelectrica in consortiu cu brokerii de la KBC Securities (Swiss Capital) si Intercapital Invest.

Potrivit unor surse din piata, printre companiile care au mai cumparat caietul de sarcini se afla BRD si Raiffeisen. Brokerii au platit 7.500 de euro + TVA pentru caietul de sarcini.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Broker Cluj, singura firma de brokeraj romaneasca listata, au declarat ca inca analizeaza posibilitatea de a participa la concursul organizat de stat.

Cine castiga oferta Transelectrica isi ia la revedere de la IPO-urile importante

Nu toti intermediarii sunt insa multumiti de cerintele impuse, cea mai dezbatuta fiind o clauza care prevede anumite interdictii pentru a participa la intermedierea unor oferte viitoare a statului pentru brokerii care participa la SPO-ul TEL.

“Daca acum mergi ca broker individual, sau ca lider de consortiu, nu mai poti sa participi la o alta licitatie desfasurata de stat ca si broker individual sau tot ca lider de consortiu, pentru ca ai castigat deja una. Al doilea aspect este legat strict de consortiu: statul spune ca doua case de brokeraj membre ale unui consortiu castigator nu mai pot participa in aceeasi formula la o noua licitatie”, a declarat seful unei firme de brokeraj participanta la licitatie.

Brokerii considera ca oferta Transelectrica nu reprezinta un proiect foarte complex, care sa solicite o mobilizare mare de resurse umane si banesti, dificultatea fiind data doar de conditiile din piata si asteptarile Guvernului. “Oferta TEL este greu de realizat doar daca luam in considerare conditiile actuale din piata si conditiile declarate ale Ministerului care nu accepta discounturi”, spun acestia.

Brokerii au dubii si cu privire la statutul bancilor mama care participa impreuna cu filialele locale la ofertele publice desfasurate de Guvernul roman.

“Daca Raiffeisen Romania vine cu Raiffeisen CentroBank, daca BCR vine cu Erste sau daca BRD vine cu SocGen, se considera ca vorbim de doi intermediari sau de unul singur? Daca statul considera ca sunt doi intermediari, atunci automat eu nu mai pot sa particip cu banca mama la o alta licitatie si astfel ajungem la o situatie absurda, pentru ca este clar ca oricare dintre filialele locale vrea sa participe si la urmatoarele licitatii beneficiind de ajutor bancii mama”, spune reprezentantul unei firme de brokeraj interesata de intermedierea ofertei TEL.

Acesta mentioneaza ca restrictionarea pe care statul vrea sa o impuna nu se justifica, in special avand in vedere faptul ca in afara Romaniei exista companii de brokeraj care se ocupa si de 10 proiecte similare in acelasi timp.

“Sa fim seriosi, daca este sa comparam oferta Transelectrica cu oferte viitoare, precum cea de la Romgaz, este ca si cand am compara castraveti cu gogosari. Una este un SPO si alta este un IPO. Sa spunem ca firmele romanesti nu sunt pregatite sa administreze simultan mai multe astfel de proiecte, insa bancile mama din Europa nu au probleme de acest gen. Asta ca sa nu mai vorbim de colosi precum Goldman Sachs sau Citi”, au declarat sursele citate.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa vanda actiuni reprezentand 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Statul roman a votat insa recent impotriva IPO-ului Hidroelectrica, dupa ce Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, ceruse in AGA urgentarea procedurilor pentru listarea companiei de electricitate.

Cititi si
Strainii spun ca nicio companie "in toate mintile" nu s-ar lista acum. Se mai fac SPO-urile din toamna?

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri