Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,82%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 3,46% si a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani si doua luni, informeaza Mediafax.
Inceputul de saptamana a fost influentat de miscarile in teritoriu negativ de pe bursele internationale. Astfel, cei mai multi investitori de la BVB au preferat sa nu intre la tranzactionare, in conditiile in care pe plan extern pietele sunt dominate de incertitudine cu privire la situatia Greciei.

"Desi cauza scaderilor a ramas aceeasi, se pare ca lipsa de reactie a autoritatilor ii ingrijoreaza cel mai mult pe investitori, acestia nemaidorind sa spere in rezovarea problemelor ci prefera sa iasa din piete si sa astepte calmarea acestora. Se pare ca situatia se agraveaza pe zi ce trece, iar acest lucru se reflecta prin scaderile continue ale pietelor, investitorii nemaitinand cont de zonele tehnice de suport atat in cazul indicilor internationali, cat si in cel al indicilor locali. De altfel, in situatia actuala incepe sa se puna problema care va fi zona in care preturile se vor stabiliza", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Corelatia cu pietele vest-europene a fost mai vizibila in cazul actiunilor celor cinci SIF-uri, care au inregistrat corectii cuprinse intre 2,25% si 5,26%. Astfel, indicele BET-FI a coborat cu 3,46% si a atins cel mai redus nivel de dupa 17 iulie 2009. La finalul zilei de luni indicele avea 16.567,75 puncte, iar la 17 iulie 2009 a inchis la 16.266,14 puncte.

Atunci, insa, indicele nu includea si actiunile Fondului Proprietatea, care au fost introduse in BET-FI abia in luna martie a acestui an. In iulie 2009, bursa trecea printr-o perioada de recuperare, dupa scaderea severa din 2008.

Brokerul nu exclude ca in perioada urmatoare indicele BET-FI sa coboare pana in zona de 15.000 de puncte, care este un suport psihic pentru investitori, sau ca indicele BET sa scada in jurul valorii de 3.500 de puncte.

"Bineinteles ca situatia se poate schimba de la o zi la alta, deoarece sentimentul care dicteaza piata locala in perioada acesta este strans legat de evolutiile externe, unde vedem o amplificare a incertitudinii. Este posibil ca pana in momentul in care vom vedea o strategie clara din partea autoritatilor cu privere la problemele macroeconomice globale, pietele financiare sa fie sub semnul incertitudinii, unde volatilitatea preturilor sa intinda la maxim atat rabdarea, cat si nervii investitorilor", a adaugat Muresian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,83% sub inchiderea de vineri.

La finalul sedintei, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, consemna un recul de 2,38%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro), suma de peste trei ori sub rulajul de vineri, de 34,2 milioane lei (7,8 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 2,8 milioane lei si, respectiv, de 1,9 milioane lei. Titlurile Fondului au scazut cu 2,02%, la 0,4311 lei, iar actiunile SIF Oltenia au coborat cu 4,62%, la 0,887 lei.

Inca 11 actiuni au consemnat operatiuni in valoare mai mare de 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de companii.

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile burse europene erau in scadere cu pana la 2,7%, dupa ce la deschidere au coborat cu cel mult 3,5%. Linia descendenta era urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de pana la 3,6%. Scaderile pietelor vin in contextul in care investitorii se tem ca Grecia va rata tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012, iar aceasta perspectiva ar putea determina guvernul elen sa ceara mai multi bani de la creditorii internationali.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri