Moartea lui Steve Jobs isi va pune fara indoiala amprenta si pe evolutia din piata a titlurilor Apple, anuntul decesului venind dupa inchiderea de miercuri a bursei americane. Intr-un scenariu standard, titlurile gigantului IT urmeaza sa cada in sedinta de joi, insa nu toti expertii impartasesc aceasta opinie.
Pe Bursa din Frankfurt, actiunile Apple scadeau cu 2,4% la debutul zilei de joi. Tranzactionarea acestora va fi reluata in SUA la ora 16:30 (ora Romaniei), pe piata NASDAQ.

Scaderea din aceasta dimineata este o reactie de soc. Cred insa ca noul CEO va putea sa conduca Apple foarte bine”, a declarat, pentru Bloomberg, Andreas Lipkow broker in cadrul MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank.

Pe 24 august, Jobs a anuntat ca se va retrage de la sefia companiei, aceasta urmand sa fie condusa in continuare de Tim Cook, fostul director operational, cel care de altfel il si inlocuia pe Jobs in perioadele cand acesta lipsea.

Stirea aceasta (n. red. privind decesul lui Jobs) ne face, cel putin pentru o zi, sa uitam chiar si de criza financiara aflata in plina desfasurare”, a declarat, pentru Yahoo! Finance, Roger Peeters, unul dintre administratorii grupului financiar Close Brothers Seydler.

Din punct de vedere istoric, moartea brusca a unui CEO sau presedinte de companie are un impact rapid, pe termen scurt, asupra actiunilor respectivei companii. Impactul este fie negativ, fie pozitiv, in functie de mai multi factori.

Profesorul Jesus M. Salas, de la Universitatea din Lehigh a public un studiu despre impactul decesului unui CEO asupra actiunilor companiei, scrie ibtimes.com.

„Daca un manager foarte eficace moare neasteptat, reactia actiunilor ar trebui sa fie negativa. O reactie puternic pozitiva (de 5-7%) este de asteptat in situatia in care CEO-ul decedat este in functie de mai mult de zece ani si daca randamentele actiunilor in ultimii trei ani au fost negative”, spune Sales.

Moartea lui Steve Jobs este insa greu de incadrat intr-un scenariu standard, evenimentul, ca si compania, fiind unice.

Anna N. Danielova, profesor de finante la DeGroote School of Business din Hamilton, Ontario, subliniaza ca americanul nu mai era un CEO activ dupa ce a renuntat la functie in urma cu o luna. Mai mult decat atat, in ciuda evenimentului tragic, moartea lui Jobs nu a fost nici brusca nici surprinzatoare, avand in vedere ca problemele sale grave de sanatate au fost facute publice de cel putin doi ani.

„Totusi, investitorii si traderii se comporta uneori irational si emotional, iar Jobs si Apple s-au bucurat de-a lungul timpului de un succes neobisnuit de mare in randul publicului. Nu as fi surprinsa ca investitorii sa cumpere actiuni Apple, iar acestea, implicit, sa creasca, doar pentru a-i aduce un <tribut> lui Jobs si influentei pe care acesta a avut-o asupra societatii”, spune Danielova.

Ea considera ca moartea lui Steve Jobs va duce la o scadere de scurta durata pentru actiunile Apple, urmata insa de o revenirea a acestora.

Sursa imagine: allnewsmac.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri