Bursa de la Bucuresti a crescut si joi, cu 1,84%, pentru a doua zi consecutiv, sustinuta de bursele externe, intr-o piata in care sapte deal-uri cu 0,32% din actiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste jumatate din lichiditate, informeaza Mediafax.
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi in crestere usoara, piata mentinandu-se, astfel, pe linia de usoara revenire pe care s-a incadrat in sedinta precedenta. Recupararea a fost sustinuta in principal pietele externe, care au crescut datorita sperantelor investitorilor ca liderii politici isi vor intensifica actiunile de sustinere a sectorului financiar european, in timp ce o serie de date economice din SUA au calmat temerile privind intrarea Americii intr-o noua runda de recesiune.

In ultimele doua zile, bursa de la Bucuresti a crescut cumulat cu 2,41%, dupa ce marti a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

"Deocamdata, evolutia pietei din ultimele doua sedinte pare a fi un rebound tehnic dupa scadrile severe din zilele precedente. Un argument pentru aceasta idee poate fi reprezentat si de volumele de tranzactionare reduse, mai ales in sedinta de joi. Multe actiuni sunt apropierea minimelor din august, unii investitori au intrat la cumparare in ideea ca preturile nu vor scadea sub acele niveluri. Momentan, cred ca multi investitori se pozitioneaza in asteptarea votului de joia viitoare cand se va decide data la care se vor plati cei 8 miliarde de euro catre Grecia", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

El a adaugat ca acordarea celor 8 miliarde de euro pentru Grecia este doar o prelungire a incertitudinilor si nu o solutie.

"Pana cand nu se va lua o masura radicala, indiferent care va fi ea, fie de sprijinire totala a tarilor cu probleme, fie de marginalizare a acestora, incertitudinile vor persista. Asta si deoarece s-a ajuns la un nivel al datoriilor foarte mare in majoritatea statelor dezvoltate", a afirmat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,49% peste inchiderea de miercuri.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,96%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,6%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 37,4 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare cu 22% peste rulajul de miercuri, de 30,7 milioane lei (7,1 milioane euro).

Totusi, lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 52% de sapte deal-uri cu 0,32% din actiunile Fondului Proprietatea, de 19,4 milioane lei (4,5 milioane euro).

Totodata, titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 6 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,16%, la 0,435 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 3,3%.

Investitorii de pe pietele externe au reactionat pozitiv si au accelerat cresterile dupa anuntarea lansarii unei noi runde de relaxare cantitativa de catre Banca Marii Britanii, insa entuziasmul a fost limitat de decizia Bancii Centrale Europene de mentinere a dobanzii cheie la nivelul de 1,5%. Astfel, daca dupa decizia Bancii Marii Britanii pietele urcau cu pana la 2,2%, hotararea BCE a determinat incetinirea cresterilor, iar pentru scurt timp, piata de la Frankfurt a fost chiar pe scadere usoara.

Ulterior, pietele vest-europene au revenit pe crestere de cel mult 1,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri