Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 0,63%, contrar corectiilor de pe bursele vest-europene, insa cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca rulajul a fost de doar 16,7 milioane lei, suma din care 70% au reprezentat trazactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), scrie Mediafax.
In sedinta precedenta piata locala a scazut usor, in timp ce bursele externe au fost pe crestere, pentru a patra sesiune consecutiv. Pietele externe au crescut luni cu pana la 3%, sustinute de promisiunile cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei datoriilor suverane.

Situatia de luni s-a inversat marti, cand majoritatea titlurilor de la BVB au deschis ziua la preturi usor peste cotatiile de luni, desi pietele vest-europene au trecut pe scadere. Pana la inchidere piata locala s-a mentinut pe crestere, iar bursele mature din Europa au fost pe rosu.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in crestere cu 0,31%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,01% peste inchiderea de luni.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat sedinta in scadere cu 0,88%. Corectia a fost determinata de actiunile SIF-urilor, care au consemnat scaderi cuprinse intre 0,05% si 3,51%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,1%.

"Cresterile de la noi sunt relative, fiind mai degraba o reactie cresterile mai accelerate inregistrate de pietele europene dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti. Oricum, ceea ce vedem de vreo saptamana se datoreaza lichiditatii globale reduse si eu nu cred in relevanta acestor evolutii, care sunt mai mult niste convulsii. In conditiile in care este nevoie de consens pentru a trece la treaba propusa de Franta si Germania, daca cineva este impotriva asta ii face pe multi investitori sa se indoiasca de succesul acestei actiuni", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

El a mentionat ca situatia din prezent din Europa seamana foarte mult cu cea din urma cu trei ani din SUA, iar aceasta duce la cresterea aversiunii la risc a investitorilor.

"Americanii invinuiesc acum Europa pentru al doilea val de criza. Tare mi-e teama ca vor mai iesi schelete din dulapuri, prea multe nereguli au facut toti in ultimul timp. Cred ca problema aici nu este economica, ci tine de politica, de ordinea mondiala. Practic, daca stai sa te gandesti, toti vor sa creasca si chiar exista resurse pentru asta. Ideea este ca aceasta crestere nu se mai poate face numai din reduceri, taieri si austeritate. Trebuie neaparat stimulat consumul ca sa creeze dezvoltare. Tocmai aici este problema. Cine sa o faca? Cei care au tot strans cureaua si au rabdat disciplinati, mai mult sau mai putin voit, sau tot cei care au huzurit si nu le-a pasat, in conditiile in care stimularea economiei va fi tot pe banii UE", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,7 milioane lei (3,8 milioane euro), suma de aproape doua ori mai redusa decat rulajul sesiunii precedente, de 32,6 milioane lei (7,5 milioane euro). Un rulaj mai redus decat marti a fost inregistrat in 3 octombrie, cand transferurile au fost de numai 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 11,8 milioane lei, si au sustinut 71% din lichiditate. Pretul acestor titluri a crescut cu 0,22%, la 0,4507 lei.

"Nu ma astept decat la volatilitate in perioada umatoare. Sper sa nu se prelungeasca prea mult, pentru ca altfel avem si Craciun tot rosu in fata", a mai spus Dragolea.

Exceptand titlurile FP, actiunile emise de inca opt societati au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate titluri emise de 78 de companii.

Prudenta investitorilor de la BVB, dar si a celor de pe pietele extene a fost determinata de aversiunea la risc in crestere, in conditiile in care este asteptat votul din Parlamentul Slovaciei pentru ratificarea acordului de extindere si consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara. Tensiunea din randul jucatorilor este amplificata de temerile ca acordul ar putea sa nu fie aprobat.

Premierul slovac Iveta Radicova a amenintat luni cu demisia in cazul in care coalitia de centru-dreapta nu va ajunge marti la un consens in Parlament pentru a aproba acordul incheiat pe 21 iulie la nivelul zonei euro, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor.

Slovacia este ultima tara din zona euro care nu a ratificat acordul de consolidare a Fondului de Stabilitate, iar acesta trebuie ratificat de toate parlamentele din zona euro.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse intre 0,1% si 1,5%. Bursele din Ungaria si Slovenia avansau, insa, cu 0,5% si, respectiv, cu 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri