Bursa de la Bucuresti a scazut joi cu 1,28%, influentata de corectiile de pe bursele vest-europene, insa cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a fost redusa, sub 15 milioane lei.
Piata a oscilat nesemnificativ in prima jumatate de ora a sedintei, insa apoi a intrat pe scadere usoara, in conditiile in care investitorii care au dorit sa vanda s-au vazut nevoiti sa ceara preturi mai mici in absenta unor ordine consistente la cumparare, potrivit Mediafax.

Dupa ora 13:30, corectia bursei locale s-a accentuat la peste 1% si pana la finalul sedintei s-a mentinut in jurul acestui nivel.

"Nu cred ca actiunile de pe piata locala sunt chiar ieftine in aceste zile. Daca ne uitam la indicatorul de evaluare PER, (pretul actiunilor impartit la profitul net pe actiune -n.r) toate sunt foarte jos. La noi sectorul financiar nu poate sa nu reactioneze la ce se intampla in afara, in tari precum Grecia sau Austria. Astfel, atat actiunile bancilor listate, cat si ale SIF-urilor sunt afectate", a declarat pentru Mediafax Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

La inchidere, cele mai lichide zece titluri plasau indicele BET cu 1,16% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era in scadere cu 0,98%.

Totodata, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat un recul de numai 0,25%.
Scaderile generalizate din piata s-au reflectat si in linia indicelui extins al Bursei, BET-XT, acesta coborand cu 0,98%. Indicele include primele 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

"Cred in continuare ca este ieftin sa cumperi, dar tot riscant. Deci nu vad mari intrari de bani in regiune imediat, din pacate. Poate avem nevoie de un liquidity event, gen listare mare, pentru a vedea intrari mai mari de bani in piata", a mai spus Fer.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), suma cu putin sub rulajul sedintei precedente, de 15,1 milioane lei (3,5 milioane euro).

Doar 10 actiuni au consemnat rulaje de peste 100.000 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide, cu operatiuni de 8,5 milioane lei, si au asigurat 58% din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,452 lei, pret in scadere cu numai 0,18%.

Unii investitori au fost mai activi la tranzactionarea altor titluri decat a actiunilor. Astfel pe piata obligatiunilor si pe cea a produselor structurate au fost realizate operatiuni de cate 2,4 milioane lei.

Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro), suma cu 14% mai redusa decat rulajul de miercuri, de 22,9 milioane lei (5,3 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%. Pietele din Rusia, Polonia si Cehia consemnau corectii de cel mult 1%, in timp ce bursele din Croatia, Ungaria si Slovenia avansau cu pana la 1,3%.

Scaderile pietelor mature au fost influentate si de un avertisment al Bancii Centrale Europene (BCE) cu privire la impactul implicarii bancilor in salvarea vreunui stat din regiune. BCE si-a reafirmat joi opozitia fata de un default, chiar si partial, al unui stat din zona euro si respinge orice plan de salvare care obliga sectorul privat, respectiv bancile, sa isi asume pierderi legate de datoriile suverane. Institutia a avertizat ca o astfel de participare poate leza reputatia euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri