Bursa de la Bucuresti a crescut luni cu 0,56%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor a continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost de numai 11,8 milioane lei, suma cu o treime sub rulajul de vineri, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand pozitiv la evolutia burselor externe, dupa ce ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au solicitat sambata Uniunii Europene sa prezinte la summit-ul de la sfarsitul saptamanii viitoare un plan complet, decisiv pentru rezolvare crizei datoriilor de stat.

In a doua parte a zilei, bursele mature din Europa s-au intors pe scadere, dupa ce purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a avertizat ca sunt "vise" nerealiste asteptarile ca summit-ul Uniunii Europene (UE) de la sfarsitul acestei saptamani sa ofere o solutie definitiva la criza datoriilor suverane din zona euro.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, de asemenea, ca astfel de asteptari pentru summit nu sunt realiste si ca reuniunea nu va asigura o "solutie definitiva".

Inversarea liniei a avut efecte reduse pe bursa de la Bucuresti, aceasta coborand spre nivelul de la finalul sedintei de vineri, iar unele actiuni, printre care SIF-urile si FP, au scazut usor, insa volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,82% sub nivelul de vineri.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,97% inchiderea sedintei precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,55%.

"O mare parte din investitori sunt prudenti, in principal din cauza situatiei externe, iar lipsa unui consens politic in ceea ce priveste criza datoriilor suverane i-a facut si pe putinii investitori activi sa adopte pozitii de asteptare. Pentru a asista la o revigorare a volumelor de tranzactionare trebuie mai intai ca pe plan extern sa fie luate decizii care sa rezolve problema datoriilor pe termen lung. Cateva masuri concrete cred ca vor readuce interesul investitorilor pentru piata de capital. Totodata, unele oferte de actiuni, secundare sau primare, ar antrena un numar mai ridicat de investitori, ceea ce ar putea duce la o crestere a volumelor existente", a declarat pentru Mediafax Gabriel Morariu, broker la BT Securities.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri de doar 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 32% sub rulajul sedintei precedente, de 17,4 milioane lei (4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 3,4 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,7%, la 0,4453 lei.

"Pe termen scurt, piata va fi strans legata de evolutia pietelor externe, iar elaborarea unui plan de salvare pentru Grecia, combinat cu un plan de ajutor pentru bancile cu expunere mare pe tarile cu probleme ar putea relansa piata, in conditiile in care analiza indicatorilor financiari pe unele societati arata o subevaluare a acestora. Totodata, persistenta starii de indecizie asupra problemei Greciei, in special, ar prelungi apatia, prezenta mai ales la BVB", a conchis Morariu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 2,1%. Bursele din Polonia, Cehia si Rusia consemnau corectii intre 0,1% si 1,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri