Consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital, fosta KBC Securities Romania, a depus singura oferta pentru intermedierea listarii unui pachet de 20% din actiunile companiei Tarom, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Ofertele au putut fi depuse pana luni, la ora 16:00, iar oferta Carpatica Invest si Swiss Capital va fi deschisa marti, la ora 10:00.

Listarea Tarom la Bursa de Valori Bucuresti vine in contextul in care transportatorul aerian se afla pe lista companiilor monitorizate de FMI si va avea management privat.

Carpatica Invest este firma de brokeraj a Bancii Comerciale Carpatica si se plaseaza pe locul 9 in topul brokerilor de la BVB dupa primele noua luni, in timp ce Swiss Capital este cel mai activ intermediar de pe piata de la Bucuresti. Carpatica Invest a intermediat in primele noua luni 637 milioane lei (3,35% cota de piata), iar Swiss Capital are un rulaj de 4,36 miliarde lei (22,96% cota de piata).

Operatiunea de la Tarom este a doua oferta din acest an la care statul primeste doar o singura propunere din partea brokerilor interesati de intermediere, dupa Transelectrica (TEL). Oferta de la Transelectrica va fi intermediata de consortiul Banca Comerciala Romana (BCR), Intercapital Invest si Swiss Capital.

Principalul motiv pentru care la statul nu a primit la Tarom si alte oferte din partea brokerilor este suportarea costurilor de catre intermediar si recuperarea acestora din comisionul pe care il incaseaza doar daca actiunile sunt vandute. Un alt impediment este reprezentat de pierderile inregistrate de Tarom, care fac astfel oferta mai putin atractiva pentru investitori.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Tarom a consemnat pierderi intre anii 2008 si 2010, care au crescut de la an la an si totalizeaza 573,6 milioane de lei. Ultimul an cand operatorul de transport aerian a obtinut un rezultat pozitiv a fost anul 2007, cand profitul a fost de 72,7 milioane de lei.

Numarul pasagerilor transportati anul trecut de companie a crescut cu 24% fata de anul precedent, de la 1,77 milioane de calatori la 2,2 milioane de pasageri.

Bursa de Valori Bucuresti recomanda Guvernului ca micii investitori sa beneficieze de un discount fata de pretul la care vor putea subscrie jucatorii institutionali.

Ministerul Transporturilor detine 96,95% din actiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului International Henri Coanda Otopeni (1,6%), Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) si SIF Muntenia (0,09%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri