Alro Slatina (ALR) si-a redus productia cu 10% dupa ce Hidroelectrica a intrerupt o parte a livrarilor de energie electrica din cauza secetei. Cifra ar putea sa urce pana la 17% in ultimul trimestru din acest an.
Oficialii companiei spun ca nu se asteapta ca Alro sa inregistreze pierderi in T4 2011. In primul semestru al acestui an, Alro a facut un profit de 177,4 milioane lei.

"In prima faza am redus productia cu 10% imediat dupa anuntul Hidroelectrica, acum urmeaza etapa a doua. Am incercat sa cumparam din piata OPCOM, insa nu am gasit oferte. Vom opri o hala, iar costurile pe care le vom suferi din aceasta cauza ajung la 7 milioane de dolari", a declarat directorul general Alro, Gheorghe Dobra.

Reprezentantii producatorului de aluminiu spun ca pana acum niciun angajat nu a fost disponibilizat sau trimis in somaj tehnic.

In acest context, Alro va implementa masuri de urgenta in ultimele trei luni ale anului, acestea vizand cumpararea energiei suplimentare de pe piata libera, reducerea consumului prin scaderea intensitatii curentului la cuve si acoperirea deficitului prin tehnologia pazata pe consum redus de electricitate.

Gheorghe Dobra spune ca Hidroelectrica a livrat in medie doar 40% din necesarul de energie al Alro, comparativ cu nivelul de 63% pe care il promisesera. Seful producatorului de aluminiu mai adauga ca in acest an Alro a platit cu pana la 14% mai mult pe energia consumata, din cauza taxei de cogenerare si pentru certificatele verzi.

Alro este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est. Compania vrea sa isi rezolve cel putin o parte a problemelor pe care le are cu furnizorii de energie construind o termocentrala pe gaz in Tulcea. Oficialii Alro spun ca anul acesta vor desfasura licitatia pentru selectarea societatii care sa construiasca centrala, din acest motiv neputand estima valoarea noii unitati.

Principalul actionar al Alro este grupul Vimetco (controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki) cu o detinere de 84,1%. Fondul Proprietatea controleaza 10% din societate.

Actiunile ALR se tranzactionau in timpul sedintei de marti la un pret de 3,7 lei, compania fiind astfel evaluata la 2,6 miliarde lei (aproape 600 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri