Uitate de investitori in vremurile bune ale pietei, obligatiunile revin in centrul atentiei, existand si cazuri in care administratorii de fonduri isi schimba politica de investitii mizand preponderent pe aceasta. Reprezentantii OTP Asset Management (AM) spun ca vor miza pe instrumentele cu venit fix anul acesta si in 2012, dupa ce criza datoriilor suverane i-a pus pe fuga pe investitorii interesati de actiuni.
Randamentele fondurilor pe obligatiuni au ajuns in ultimul an la peste 13%, spre deosebire de dobanda medie bancara de 5 – 6% si fondurile de actiuni, ale caror pierderi ajung la 34%.

“Avand in vedere problemele din piete, investitorii cauta randamente in conditii de risc cat mai scazut. Strategia OTP AM Romania este de repozitionare pe instrumentele cu volatilitate scazuta, respectiv instrumente cu venit fix. Investim mai ales in regiune, pentru ca noi credem ca bondurile din Europa Centrala si de Est sunt mult mai putin riscante decat cele din Europa occidentala”, a declarat Dan Popovici, director de investitii OTP Asset Management.

OTP Asset Management ocupa in septembrie locul 6 in topul celor mai mari administratori de fonduri romani, cu active totale de 204,8 milioane lei, aferente unei cote de piata de 2,42%. Divizia de brokeraj a OTP a urcat puternic in topul intermediarilor pe ultima luna, ajutata in special de tranzactiile cu obligatiuni.

Migrarea OTP spre obligatiuni nu este un eveniment singular in piata romaneasca. In 2008, fondurile deschide de investitii din Romania aveau o pondere de circa 34% din active investite in titluri de stat si obligatiuni. In prezent, nivelul a depasit 60%.

Administratorul are in portofoliu fondul de obligatiuni deschis OTP Euro Bond, denominat in Euro, precum si OTP Obligatiuni, un fond similar, denominat insa in lei.

Potrivit datelor AAF, OTP Obligatiuni era cel mai performant fond de investitii din Romania in septembrie, inregistrand un randament de 13,7% la 12 luni. Pentru comparatie, pe acelasi interval de timp, fondurile monetare au adus castiguri in medie de 7%, in vreme ce mai toate fondurile de diversificate si de actiuni sunt pe pierdere.
Structura portofoliu OTP Obligatiuni
“Am analizat atent piata si concluziile sunt destul de clare: oamenilor le este frica de miscarile brutale din piata, de volatilitate si din acest motiv la nivel de produse ne vom dezvolta in special pe cele cu venit fix. Ne asteptam ca nivelul activelor administrate de OTP Asset Management sa urce cu 30-40% anul viitor, evolutie datorata in cea mai mare parte noilor subscrieri”, a declarat , presedintele OTP Asset Management.

Oficialii bancii maghiare spun ca majoritatea celor interesati de obligatiuni sunt investitorii de retail, acestia avand o pondere de circa 70% din totalul clientilor fondurilor de obligatiuni ale OTP. Interesul pentru acest tip de fonduri a urcat puternic in ultimii ani, OTP Euro Bond ajungand la un numar de 673 de investitori cu un ritm de crestere a clientilor de 170%, spune , director general adjunct OTP AM.

Fondurile de obligatiuni ale OTP sunt expuse in principal pe obligatiuni suverane, urmate apoi de cele corporative, municipale si depozitele bancare. Aproape toate inevstitiile sunt facute in regiune, in tari precum Ungaria, Austria, Croatia sau Romania. Sefii companiei de administrare spun ca nu sunt interesati de titlurile de stat grecesti, in ciuda randamentelor foarte mari ale acestora, care in prezent ajung si la 25%.

“Riscurile sunt pe masura iar clientii nu sunt incantati de acestea. Nici nu cred ca bancile sau fondurile de investiti romanesti au expunere pe datoria greceasca. In cazul in care Grecia anunta un default nu ma astept ca bondurile in lei sa fie afectate. In general cred ca tarile din estul Europei stau mult mai bine decat cele din vest, privind lucrurile din acest punct de vedere. Factorii politici de pe continent incearca sa rezolve aceasta problema si cred ca se va si ajunge la o solutie in cele din urma. Este foarte important ce se va anunta pe 23 si 3 noiembrie (n. red. data la care vor avea loc summit-uri ale liderilor europeni in vederea solutionarii crizei datoriilor)”, este de parere Dan Popovici.


Sefii OTP: Investiti putin, des si in portofolii diversificate!



, seful departamentului piete de capital din cadrul OTP Bank, spune ca desi se considera un investitor cu o toleranta ridicata la risc, in prezent ar miza cea mai mare parte a unui portofoliu pe obligatiuni.

As merge 60% pe obligatiuni si 40% pe actiuni. In cazul actiunilor nu as cumpara insa tot deodata, ci as realiza achizitii pe un anumit interval de timp la marje de preturi diferite. Majoritatea clientilor prudenti pe care ii avem sunt pe <hold> in perioada aceasta”, a declarat Enache.

“Din punctul meu de vedere nu trebuie sa investesti o suma mare din prima, ci mai degraba sume mici insa in mod regulat. Istoric, randamentele actiunilor le-au depasit pe cele ale obligatiunilor, insa pe intervale de doar cativa ani, depinde mult de ciclul economic pe care il traversezi. Cand pietele vor fi convinse de planul de salvare a Greciei si de rezolvarea crizei datoriilor suverane este foarte posibil sa vedem o revenire a actiunilor, scenariu ce nu trebuie exclus pentru anul 2012”, a mai adaugat Popovici.

Actiunile tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti au scazut in acest an in medie cu 12,7%. Societatile de investitii financiare si titlurile Fondul Proprietatea au avut evolutii chiar mai slabe, indicele BET-FI inregistrand o pierdere de 27,3%.

Sursa imagine: sxc.hu
Sursa grafic: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri