Bursa de la Bucuresti a avansat vineri cu 1,19%, sustinuta de evolutia burselor europene, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea pe actiuni a fost de aproape 10 milioane lei, cel mai redus nivel din luna mai.
Transferurile cu actiuni, de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro), au fost sub valoarea cumulata a transferurilor de joi, de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 20 mai, cand operatiunile au cumulat 5,5 milioane lei.

Lichiditatea totala de vineri, de 14,9 milioane lei (3,4 milioane de euro), a fost sustinuta de patru tranzactii cu obligatiuni, in valoare cumulata de 3,7 milioane lei.

Apatia si lichiditatea redusa de la Bucuresti este explicata de seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, prin lipsa capitalului strain, care poate gasi oportunitati de plasament pe pietele mature in conditii de rentabilitate potentiala sau risc percepute ca fiind mai atractive.

"Bursa noastra ar fi fost mult mai stabila in cazul in care am fi avut fonduri mutuale si de pensii puternice. Astfel, dupa calculele noastre, fondurile mutuale si de pensii romanesti detin in jur de 5% din valoarea free float-ului BVB, de 3,5 miliarde euro, adica aproximativ 25% din capitalizarea totala a BVB si Rasdaq fara Erste Group Bank. Ca atare, fara investitori institutionali puternici autohtoni care sa controleze o buna parte din free float-ul BVB, este clar ca miscarile actiunilor sunt induse de capitalul strain, care in aceasta perioada de turbulente are la randul sau dubii referitoare la pozitionarea fata de actiuni. Trebuie tinut cont si de faptul ca actiunile selectate in perioadele mai tulburi sunt cele de pe bursele mari", a spus Caruntu, citat de Mediafax.

Astfel, atunci cand capitalul strain se indreapta pe pietele mai mari si mai eficiente informational, bursa locala inregistreaza volume mici.

"Cu toate inconvenientele referitoare la vizibilitatea si lichiditatea BVB, cred ca profilul de risc de tara al Romaniei se va imbunatati in 2011, iar rezultatele financiare pe 2011 ale companiilor la BVB ar justifica o expunere pe actiuni, in special Fondul Proprietatea, la preturile actuale", considera analistul BCR.

La finalul sesiunii, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in urcare cu 1,24%, iar primele zece actiuni in functie de lichiditate plasau indicele BET cu 1,39% peste inchiderea de joi.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 2,02%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat in crestere cu 1,53%.

Doar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat un rulaj de peste 1 milion de lei, respectiv de 3,7 milioane lei. Ultimul transfer de vineri a fost perfectat la 0,4401 lei, cu 0,52% sub referinta.

Caruntu considera ca titluri precum Petrom, Transgaz sau Biofarm sunt foarte interesante la preturile actuale. In plus, el considera ca pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operationala, ceea ce este foarte important pentru perspectivele evaluarii lor la BVB pe termen lung.

"In afara unor evenimente exceptionale si de nedorit care sa tulbure si mai mult pietele, logica ar fi ca actualele preturi pot reprezenta oportunitati de intrare, indeajuns de atractive pentru investitorii cu apetit pentru risc", a mai spus Caruntu.

Bursele europene afisau cresteri de pana la 2,7% la finele sesiunii locale, datorita sperantelor ca liderii UE vor reusi pana miercuri sa ia decizii concrete privind solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri