Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata in care cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionare, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au contribuit vizibil la revenirea lichiditatii, asigurand 72% din rulajul de 17,3 milioane lei, scrie Mediafax.
La finalul zilei, indicele general al Bursei, BET-C, se plasa cu doar 0,06% sub nivelul de la inchiderea de marti.

Lipsa de interes a investitorilor de la BVB a continuat in conditiile in care jucatorii de pe pietele internationale asteapta sa afle daca la summit-ul liderilor europeni vor fi anuntate solutii pentru criza datoriilor suverane.

"Cred ca aceasta letargie se va prelungi pana la conturarea unor decizii la nivel european cu privire la situatia datoriilor suverane. Majoritatea investitorilor stau in expectativa, iar variatiile zilnice reduse sunt absolut neconcludente si irelevante, avand in vedere volumele tranzactionate, care sunt foarte mici", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,85% sub inchiderea de marti.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu doar 0,28%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut foarte usor, cu 0,14%.

Rulajul pietei actiunilor, de 17,3 milioane lei (4 milioane euro), a fost cu 76% peste valoarea transferurilor de marti, de doar 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 72% din lichiditatea pietei, cu operatiuni de 12,5 milioane lei. Din aceasta suma, 7,3 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,12% din actiunile FP.

Cea mai recenta tranzactie din piata principala cu titlurile Fondului a fost realizata la 0,442 lei, pret in crestere cu 0,41% fata de nivelul de marti.

Actiunile Oltchim (OLT) si Zimtub (ZIM) au atras din nou atentia speculatorilor, care au continuat sa ridice cotatiile cu cate 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Actiunile Oltchim au continuat linia puternic ascendenta din precedentele cinci sedinte, iar titlurile Zimtub au crescut accelerat pentru a doua zi consecutiv. In ultimele sase sedinte, pretul titlurilor Oltchim a urcat de 2,3 ori, de la 0,53 lei la 1,223 lei.

"Evolutii singulare si atipice in contextul actual, precum miscarile actiunilor Oltchim si Zimtub, par a fi noile atractii speculative pentru retailul local (micii investitori locali -n.r.), intr-o piata in care blue-chips-urile (actiunile de regula lichide - n.r.) au ramas intr-un con de umbra", a afirmat brokerul.

Titlurile Zimtub au incheiat sedinta la cotatia de 3,307 lei. Pretul este cu 16% sub cel propus pentru delistarea companiei, de 3,9647 lei/titlu.

Actiunile Oltchim au consemnat al cincilea rulaj din piata, de 506.000 de lei, iar operatiunile cu titlurile Zimtub au cumulat doar 81.000 de lei.

"Odata cu inceperea sezonului de raportari financiare, vom asista la un reviriment la nivelul volumelor, insa doar punctual, nu la nivelul intregii piete", a mai spus Avram.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 1,5%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau cresteri cuprinse intre 0,1% si 2,9%. Cea mai accelerata ascensiune era inregistrata de bursa din Rusia.

Investitorii de pe pietele internationale sunt sceptici in privinta sanselor ca la finalul summit-ului UE de miercuri sa fie anuntat un plan clar, decisiv si complet de solutionare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Conform unui proiect de comunicat al summit-ului UE obtinut de Reuters, guvernele Uniunii Europene vor anunta, miercuri, planuri de a sustine bancile europene cu garantii pentru a evita blocarea accesului acestora la finantare, dar nu vor avansa o cifra totala pentru
recapitalizarea sistemului bancar. Liderii UE se vor angaja sa injecteze capital suplimentar in bancile care ar avea nevoie, dar vor asigura acestora un ragaz de noua luni in care sa incerce sa atraga fonduri de pe piata privata, se arata in document.

Promisiunea garantiilor releva determinarea guvernelor de a stopa problemele de finantare ale sectorului bancar, care ar putea ameninta economia regiunii, insa esecul de a se angaja asupra unei cifre clare pentru recapitalizari ar putea submina eforturile de a redobandi increderea pietelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri