Bursa de la Bucuresti a stagnat la deschiderea sedintei de vineri, intr-o piata in care unii investitori au inceput sa isi marcheze o parte din profituri, dupa cresterile inregistrate joi.
Piata a avansat joi cu peste 3%, iar in cazul actiunilor SIF-urilor cresterile au fost de pana la 9,6%. Evolutia de joi a fost determinata de cresterile burselor externe, dupa adoptarea unui set de masuri fara precedent de catre liderii europeni pentru solutionarea crizei datoriilor suverane.

Dupa primele minute ale sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG la nivelul de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat o corectie de 0,77%. La ora 10:24, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in scadere cu 0,22%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei precedente, de 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide de la BVB, cu operatiuni de 1,7 milioane lei, si au asigurat aproape o treime din rulajul pietei. Cel mai recent transfer a fost realizat la 0,452 lei, pret in scadere cu 0,44%.

Speculatorii au continuat sa vizeze actiunile Oltchim (OLT) si au ridicat pretul pentru a opta sedinta consecutiv cu aproape 15%, limita maxima admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. In ultimele opt sedinte pretul a urcat de trei ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,616 lei. Operatiunile de vineri au insumat 282.000 de lei.

Investitorii nu au avut o reactie vizibila la rezultatele financiare la noua luni anuntate de Erste (EBS), astfel ca pretul de la BVB a stagnat la 78,6 lei (18,15 euro). In schimb, pe bursa de la Viena, cotatia a avansat cu 0,97%, la 18,305 euro. Tranzactiile de la BVB au insumat 282.000 de lei (65.000 de euro), iar pe piata din Austria rulajul titlurilor bancii a fost de 4,2 milioane euro.

Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fața de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa.

Dupa primele noua luni ale anului Erste a raportat o pierdere neta dupa plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, fata de un profit net de 633,8 milioane euro in perioada similara a anului precedent.

Bursele de la Paris si Frankfurt au avansat cu pana la 0,4% la deschiderea sedintei de vineri, iar piata de la Londra a debutat in stagnare. Bursa din Statele Unite a inchis in crestere cu circa 3% sedinta de joi, dupa ce acordul liderilor europeni pentru masuri de limitare a crizei datoriilor suverane din zona euro a sustinut optimismul investitorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri