Titlurile Azomures continua sa creasca puternic dupa anuntul potrivit caruia grupul elvetian Ameropa Holding ar putea prelua indirect producatorului de ingrasaminte, astfel ca Bursa a ridicat limita de variatie la 40%, nivelul maxim posibil si cel mai extins inregistrat pana acum pe piata locala.
Speculatorii au vizat titlurile Azomures inca dinainte de deschidere, reactionand puernic la anuntul potrivit caruia traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding ar putea prelua indirect compania. Daca Ameropa va prelua indirect controlul la Azomures ar putea fi obligata sa lanseze o oferta de preluare, intrucat va depasi pragul de 33% din actiuni de la care trebuie lansata o astfel de oferta, scrie Mediafax.

Azomures a anuntat luni dimineata ca Ameropa Holding este in negocieri avansate pentru preluarea controlului Eurofert si Azomures Holdings, firme prin care investitori turci controleaza 75,87% din actiunile combinatului din Targu Mures.

Pretul actiunilor Azomures a urcat cu 14% inca de la prima tranzactie, iar in doar o ora Bursa a trebuit sa extinda limita de variatie cu maximum permis, respectiv la 40%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate la pretul maxim, de 1,178 lei, acesta fiind cu 39,9% peste nivelul de vineri. La aceasta cotatie au si incheiat ziua titlurile. Actiunile Azomures au consemnat al treilea rulaj din piata, de 2,7 milioane lei.

"Speculatorii, si nu numai, sunt atrasi de aceasta actiune fiindca amintirea rezultatelor bune de anul trecut este inca vie. Daca grupul Ameropa reuseste sa preia controlul asupra Eurofert si Azomures Holding atunci poate initia procedura de oferta publica de preluare la Azomures. Este normal ca la anuntul unei posibile preluari actiunile companiei vizate sa creasca, dar daca negocierile esueaza corectiile pot fi semnificative", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Majoritatea titlurilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, piata urmand, astfel, linia descendenta a pietelor externe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,54% sub finalul sedintei precedente.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat o corectie de 1,1%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 1,87%.

Tranzactiile cu actiuni au insumat 24,7 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare cu 27% sub rulajul de vineri, de 33,8 milioane lei (7,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 10,7 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,84%, la 0,4512 lei.

Intrucat atentia speculatorilor s-a orientat spre actiunile Azomures, pe titlurile Oltchim (OLT) nu au mai fost introduse ordine la preturi in crestere, iar in a doua parte a zilei pretul a inceput sa scada accelerat. Actiunile Oltchim au incheiat in coborare cu 5,94%, dupa ce in precedentele opt sedinte pretul a urcat de trei ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,616 lei.

"Scaderea actiunilor Oltchim poate fi determinata de migrarea speculatorilor de pe aceasta actiune pe o alta, in cazul de fata Azomures. Exista totusi o diferenta majora intre cele doua, la Oltchim PCC a efectuat deja o parte din achizitie, in timp ce la Azomures ne aflam inca la stadiul de negociere", a afirmat traderul.

La finalul zilei, titlurile Oltchim erau cotate la 1,52 lei si consemnau al patrulea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.

"Pana la sfarsitul anului actiunile SIF-urilor raman interesante din perspectiva tranzactiei cu participatiile de la BCR si a randamentului generat de posibilele dividende. Sectorul energiei ramane interesant in ciuda unor dificultatii privind vanzarea pachetelor detinute de statul roman. Nu trebuie pierdute din vedere nici actiunile care in ultimile doua luni au prezentat o stabilitate destul de ridicata pe volume satisfacatoare", a spus Niculae.

Negocierile dintre Ameropa si investitorii turci au avut ca efect si cresterea accelerata a actiunilor Chimpex Constanta (CHEM), operatorul portuar controlat de Azomures. Speculatorii mizeaza si in acest caz pe lansarea unei oferte de preluare, la fel ca la Azomures. Combinatul chimic detine 90,42% din titlurile Chimpex.

Actiunile operatorului portuar au urcat cu 50%, la 4,5 lei, insa pe un rulaj de numai 28.000 de lei.
"Pana la finalul anului putem vedea piata la nivelul din primele zile din ianuarie daca incertitudinile privind planul de salvare european sunt clarificate. Volatilitatea are toate sansele sa ramana ridicata, iar orice anunt mai importat poate misca pietele. In privinta volumelor, cred ca o sa vedem o usoara stagnare a acestora (in noiembrie -n.r.) si o scadere destul de puternica in luna decembrie, cand investitorii sunt mai distanti de piata", a conchis traderul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,2%, dupa cresterile puternice din saptamana anterioara. Linia era urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care au consemnat corectii de cel mult 3,5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri