Bursa a crescut luni cu 0,82%, intr-o piata in care speculatorii au ridicat preturile actiunilor SIF-urilor cu pana la 5,84%, impulsionati de reluarea discutiilor in Parlament pe tema unui proiect de majorare a pragului de detinere de la 1% la 5% din capitalul social. scrie Mediafax.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au introdus inca de la deschidere ordine la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, piata de la Bucuresti urmand in continuare linia descendenta a burselor externe.

In a doua parte a zilei pietele vest-europene au revenit usor pe verde, miscarea fiind urmata si de bursa de la Bucuresti. Variatiile celor mai multe actiuni de la BVB au continuat sa fie insa reduse si au existat perioade de cateva zeci de minute in care nu au fost realizate tranzactii cu mai multe titluri, in special cu actiunile companiilor din sectorul energetic.

Dupa ora 16:00 speculatorii au introdus ordine de cumparare si au ridicat preturile actiunilor SIF-urilor cu peste 4%, reactionand la introducerea pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a unui proiect legislativ prin care este vizata majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% din titluri la societatile de investitii financiare.

Poriectul figureaza pe ordinea de zi a lucrarilor comisiei din zilele de luni si marti, alaturi de alte 34 de propuneri. Proiectul a fost avizat inca din 2009 in Senat, insa de atunci nu a mai fost discutat in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

"Inscrierea proiectului pe ordinea de zi a Comisiei a fost imboldul de care aveau nevoie speculatorii pentru a intra la tranzactionare, mai ales ca a venit dupa o zi apatica. In continuare cred ca evolutia bursei locale va fi in stransa corelare cu ce se intampla pe pietele externe, datele fundamentale avand o mica importanta. Ma astept ca speculatorii sa fie activi in urmatoarea perioada, care cred ca va fi caracterizata de volume mici de tranzactionare", a declarat pentru Mediafax Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 3,59% si 5,84% si au amplificat ascensiunea indicelui BET-FI la 3,39%. Indicele analizeaza si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat la 0,444 lei. Evolutia actiunilor SIF-urilor a venit pe rulaje cuprinse intre 486.000 de lei si 1,8 milioane lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,88% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,71%.

"Avand in vedere multitudinea de stiri din ultima perioada, investitorii prefera sa astepte conturarea unui trend pe termen scurt. Lipsa investitorilor din piata face ca volatilitatea pe actiunile de la BVB sa fie mai redusa. Din pacate, in ultima perioada putem constata ca datele raportate de companiile de la BVB au o mica importanta, investitorii fiind concentrata mai ales pe situatia economica externa. Stirile care vin din mediul politico-economic extern monopolizeaza presa economica, punand in umbra rezultatele companiilor de la noi", a afirmat Morariu.

Investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 25,9 milioane lei (5,9 milioane euro), suma cu 69% mai mare decat rulajul de vineri, de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost asigurata in proportie de 28% de doua deal-uri cu 3,81% din actiunile Bancii Carpatica, in valoare de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro).

Deal-urile cu titlurile Bancii Carpatica au fost efectuate intre 11:06 si 11:07, la un pret de 0,06 lei, cu 6,38% peste inchiderea de vineri. Dupa realizarea acestor transferuri, titlurile bancii si-au accelerat cresterea pe piata principala de la 4,43% la 13,5%, insa pe volume foarte reduse.

La inchidere, actiunile Carpatica erau cotate la 0,06 lei, pret cu 6,38% peste nivelul de vineri, si aveau un rulaj de 43.000 de lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 10,2 milioane lei, suma din care 4,4 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal cu 0,07% din titlurile FP. Pe piata principala pretul a stagnat la 0,444 lei, cotatie similara celei la care a fost realizata si tranzactia negociata.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 0,4%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,2%. Bursele din Rusia si Polonia erau in crestere cu 1,4% si, respectiv, cu 1,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri