Dupa doi ani de la aprobarea proiectului legislativ de crestere a pragului de detinere la societatile de investitii financiare si indelungi amanari, Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a dat primul aviz favorabil. Reactia de euforie a investitorilor s-a simtit imediat in piata, SIF-urile crescand puternic. Insa, efectul de moment va trece si pana la promulgarea legii mai sunt cativa pasi de urmat. Cand vor intra SIF-urile in noua era?
Dimineata a inceput cu un adevarat raliu pentru titlurile Societatilor de Investitii Financiare, multi investitori speculand eventualitatea unui vot pozitiv al majorarii pragului in Comisia de Buget Finante.

Chiar daca pe parcurs, dupa anuntarea oficiala a deciziei, cresterile s-au mai temperat, euforia a dominat tranzactiile cu SIF, care au asigurat 70% din lichiditatea totala a bursei. Finalul sedintei a adus o crestere de 4 procente pe indicele BET-FI.

„Fara a cunoaste resorturile care au generat acest interes inedit si subit al deputatilor pentru pragul la SIF-uri, s-a vazut ca piata a reactionat foarte bine. Acest proces a fost si este netransparent, neanuntat, nediseminat publicului. Insa, nu putem sa nu fim placut surprinsi ca se intampla acest lucru”, a declarat pentru wall-street.ro Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

Pe termen mediu si lung, daca se respecta sistemul de punere in practica si legea va fi promulgata curand, cresterea pragului va acorda SIF-urilor sansa de a fi mai bine vazute de investitorii institutionali, de a lasa actionarii sa se implice mai mult in conducere, vor potenta eficienta acestor companii, care se va reflecta in pret, crede Chisu.

Urmatorii pasi ar fi aprobarea proiectului legislative in plenul Camerei Deputatilor si, apoi, promulgarea de presedintie. Cat va dura acest proiect?

“Nu stiu la ce sa ma astept, cum au trecut 2 ani de la depunerea proiectului legislativ pana la aprobarea sa in comisia de specialitate, ne putem astepta la orice. Nu exista date limite sau un program concret”, a mai spus Chisu.

Oricand ar fi, efectele vor fi pozitive, pe termen mediu si lung, dincolo de aceste reactii euforice de moment. Pana la urma, investitorii au asteptat 2 ani de la propunere pana la primul pas important.

“Pe termen lung, dupa promulgarea acestei legi, efectele benefice vor fi multiple: se va renunta la concertarea abuziva, se vor forma grupuri de actionari cu o anumita greutate, cu optica si stretegie comuna. Acestea vor duce la schimbari majore pentru societati, de la Consiliul de Administratie pana la procesul de lucru si strategii. Practic, majorarea pragului la SIF va insemna o deschidere catre schimbari si o era noua pentru aceste companii”, a conchis brokerul IFB Finwest.

Proiectul a fost aprobat cu majoritatea voturilor.

Investitorii solicita deputatilor urgentarea supunerii la vot in plen

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a remis un comunicat prin care saluta votul din cadrul Comisiei de Buget din Camera Deputatilor prin care s-a dat un raport favorabil proiectului legislativ de majorare a pragului de detinere la S.I.F.-uri.

“Avand in vedere importanta foarte mare pe care o are acest proiect de lege asupra pietei de capital din Romania, solicitam membrilor Camerei Deputatilor urgentarea demersurilor necesare pentru ca proiectul de lege sa fie supus votului in plenul Camerei Deputatilor. Consideram ca majorarea pragului la SIF-uri de la 1 la 5% ar reprezenta un pas important pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si, datorita acestui fapt credem ca investitorii de pe piata de capital merita mai mult interes din partea legislativului”, se mai arata in comunicatul remis de AIPC.

Istoria unui proiect legislativ vesnic amanat

Pragul la SIF-uri a fost fixat initial, in 1997, de actionarii SIF-urilor la 0,1% din capitalul social, insa in 2006 a fost majorat la 1%. Modificarea s-a facut printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.

In decembrie 2006, fostul ministru de Finante Ionut Popescu a depus la Parlament o initiativa legislativa privind cresterea pragului de la 1% la 5%, insa propunerea a fost respinsa.

In luna iunie 2009, mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice au initiat o propunere legislativa ce viza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Parlamentarii explicau atunci ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

Proiectul in forma initiala prevedea eliminarea pragului de 1%. Comisia juridica a decis, pe 22 septembrie, sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa care elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri, acceptand ca pragul sa fie de 5%. In noiembrie 2009, proiectul cu amendamentul respectiv a fost aprobat de Senat, urmand un lung sir de amanari.

In aceeasi perioada, Senatorul PD-L Ovidiu Marian (foto jos), initiatorul proiectului de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, declara ca a facut o solicitare catre Camera Deputatilor pentru a discuta acest aspect in regim de urgenta.

La finalul anului 2009, vacanta de sarbatori impingea proiectul spre 2010.

In decembrie 2009, deputatii din comisia juridica au avizat negativ proiectul de lege care vizeaza ridicarea limitei de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, cu unanimitate de voturi, sustinand totodata ca o eliminare a pragului inlatura dificultatile legate de monitorizarea si aplicarea legii.

In februarie 2010, proiectul de lege privind majorarea pragului la SIF-uri la 5% a primit un alt aviz negativ in comisia pentru politica economica a Camerei Deputatilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri