Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,83%, intr-o piata care a urmat linia burselor externe si unde prudenta investitorilor la tranzactionare a tinut lichiditatea sub 20 milioane lei, scrie Mediafax.
Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa locala este cu 10,6% mai jos.

Seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, crede ca pietele ar trebui sa se stabilizeze in perioada urmatoare, intrucat efectele crizei datoriilor suverane au fost deja reflectate in scaderile burselor. In plus, autoritati monetare importante, precum Fed, Banca Centrala Europeana, Banca Elvetiei, dar si liderii UE au luat deja masuri pentru contracararea crizei.

"Masurile luate de autoritati vor conta pana la sfarsitul anului si nu cred ca pietele externe ar mai putea scadea. Indicii externi sunt la distanta semnificativa de minimele din debutul lui octombrie. Doar un eveniment extrem, de genul unui anunt unilateral al Greciei de iesire din zona euro, mai poate destabiliza pietele externe pana la finalul anului. Totusi, majoritatea investitorilor activi de la BVB nu sunt convinsi de cele de mai sus. Nu este necesar ca pietele externe sa mai urce de la aceste nivele pana la sfarsitul anului pentru ca acesti investitori sa vrea sa reintre in piata. Cred ca este suficienta mentinerea pietelor externe la nivele actuale", a declarat Ciubotaru.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,05% peste nivelul de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,03%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a urcat cu 1,37%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro), suma cu 45% mai redusa decat rulajul de joi, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro).

Brokerul crede ca tranzactia prin care SIF-urile vor vinde catre Erste actiunile detinute la BCR poate fi un factor care i-ar putea determina pe unii investitori sa reintre in piata, insa doar daca pretul titlurilor Erste nu va mai scadea.

"SIF-urile pot deveni un motor al cresterii daca pretul Erste Bank ramane deasupra valorii de 15 euro. Cu toate ca Erste a anuntat pierderi, pretul actiunilor sale a ramas in zona minimelor din vara. O spargere a suportului poate atrage dupa sine un trend ascendent de cateva saptamani-luni. Daca aceasta probabilitate se concretizeaza si actiunile SIF-urilor vor reactiona. Dupa semnarea acordurilor de schimb a actiunilor Erste cu BCR, titlurile SIF-urilor vor fi strans legate de evolutia Erste", a explicat Ciubotaru.

O parte dintre investitori au vizat inca de la deschidere titlurile Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) si au plasat ordine de cumparare la preturi cu mult peste ultimele cotatii de joi. Actiunile Oltchim au incheiat in urcare cu 15% pe un rulaj de doar 144.000 de lei, iar titlurile Azomures au avansat cu 10,54%. Transferurile cu actiuni Azomures au cumulat 350.000 de lei.

Cresterea actiunilor Oltchim vine dupa ce Ministerul Economiei a anuntat joi ca producatorul rus de energie electrica TISE este interesat sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la combinatul chimic din Ramnicu-Valcea.

Ciubotaru considera ca actiunea Fondului Proprietatea se poate inscrie pe o linie ascendenta pana la finalul anului in primul rand pentru ca presiunea la vanzare din partea persoanelor despagubite nu mai este atat de mare si statul nu mai are multe titluri de acordat.

"Actionariatul FP este deja dominat de fondurile de investitii straine. Aceste fonduri pot veni lejer cu bani suplimentari daca in pietele externe apar noi fluxuri pozitive de bani catre fondurile orientate pe investitii de actiuni. Iar acesti bani proaspeti pot genera un trend crescator mult mai pronuntat acum. Cotatia FP inregistreaza prima inchidere saptamanala peste costul mediu de despagubire al acestei categorii de actionari", a conchis brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu cel mult 2,7%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 3,2%.

Cresterile erau sustinute de optimismul investitorilor ca situatia politica din Italia si Grecia este pe cale sa se stabilizeze si, astfel, va fi pregatit terenul pentru masurile de austeritate necesare pentru mentinerea sub control a crizei datoriilor de stat si, astfel, va fi prevenita destramarea zonei euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri