Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 0,59%, intr-o piata influentata de evolutia negativa a burselor externe si unde actiunile Oltchim (OLT) au variat in prima parte a zilei intre un plus de aproape 15% si un recul de 11%, conform Mediafax.
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi usor peste ultimele cotatii de vineri, astfel ca in primele minute piata a avansat cu peste 1%. Dupa prima ora piata a inceput sa revina lent spre nivelul de la finalul sesiunii precedente, ca urmare a trecerii burselor vest-europene pe scadere.

"Investorii, aceia pe care ii mai avem, sunt cu un ochi pe extern si cu unul la BVB. Este normal sa se intample asa pentru ca suntem o piata mica si care reactioneaza rapid la eventuale turbulente de afara. Totusi, actiunile SIF-urilor sunt o exceptie, pentru ca suntem tot mai aproape de aceasta «Fata Morgana» a majorarii pragului de detinere de la 1% la 5%. Acest lucru a condus la cresterea volumelor si a cotatiilor", a declarat pentru directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

El crede ca rezultatele financiare anuntate de companii conteaza in prezent doar pentru investitorii pe termen mediu-lung, nu si pentru speculatori, intrucat cei din urma tranzactioneaza in functie de miscarile pietelor externe.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,84% sub inchiderea de vineri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 0,39%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era cu numai 0,29% sub nivelul de vineri.

In primele minute actiunile Oltchim (OLT) au urcat cu aproape 15%, insa dupa prima ora cotatia a inceput sa scada, iar dupa ora 11:30 a trecut chiar pe rosu si a consemnat un recul de pana la 11%. Cotatia a revenit apoi spre nivelul de vineri, iar dupa ora 15:50 a trecut pe crestere. Astfel, la finalul sedintei, titlurile erau cotate la 1,58 lei, pret in crestere cu 4,29%, iar operatiunile cumulau 1,6 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide, cu transferuri de 10,9 milioane lei, si au asigurat 37% din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,4485 lei, pret in crestere cu 0,31%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri