Bursa de la Bucuresti a coborat usor, cu 0,6%, pentru a patra zi consecutiv, intr-o piata care a urmat intr-un ritm mai lent scaderile burselor externe si unde volumele de actiuni tranzactionate au fost apropiate de cele din sedinta precedenta.
Cele mai multe actiuni au deschis ziua la preturi usor sub ultimele cotatii de miercuri si au continuat sa inregistreze variatii reduse pana la inchiderea sedintei, desi pietele vest-europene au scazut cu pana la 2%, potrivit Mediafax.

"Ca piata emergenta, Romania a incasat deja cam tot ce a fost mai greu, in sensul ca din astfel de piete se retrag mai intai banii cand criza financiara incepe sa bantuie. Iar acest lucru s-a resimtit nu doar pe piata de capital intre 2007 si 2009, ci si la nivel macroeconomic printr-o recesiune severa si prelungita. Astfel, privita in ansamblu, piata din Romania ar trebui sa capete treptat o oarecare rezistenta la evolutia pietelor dezvoltate, care poate deveni in timp chiar o decuplare. Decuplarea ar putea fi asemanatoare celei la care am asistat recent intre Asia emergenta si bursele din economiile mature", a declarat seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sesiunea in scadere cu 0,7%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,62% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,1%.

Actiunile SIF-urilor au scazut cu cel mult 1,76% dupa ce in precedentele doua zile au urcat cu pana la 14%. In sedintele anterioare, SIF-urile au crescut sustinute de ordinele de cumparare plasate de investitorii care au reactionat la introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor a proiectului de lege pentru cresterea pragului de detinere de la 1% la 5%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 0,94%.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 41,4 milioane lei (9,5 milioane euro), suma cu 15% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 48,6 milioane lei (11,1 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 16% de tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (2 milioane lei), OMV Petrom (1,7 milioane lei), SIF Transilvania (1 milion lei), SIF Banat-Crisana (822.000 de lei) si SIF Muntenia (772.000 de lei).

"Viitorul apartine tarilor emergente, care in frunte cu China, India si Brazilia, vor depasi in cativa ani aportul economiilor mature la PIB-ul global. Noi suntem inca departe de fruntase, dar, cu probleme structurale nesemnificative in comparatie cu colosii europeni, ne prezentam ca o oportunitate de investitii tot mai atractiva pentru marii investitori straini. Aceasta este imaginea de ansamblu in care cred ca trebuie sa integram de acum perspectivele pe termen scurt in ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei locale si a economiei romanesti", a conchis Rusu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu cel mult 1,6%.

Scaderea burselor din aceasta saptamana a fost accentuata si de cresterea randamentelor obligatiunilor unor tari din zona euro, care au amplificat temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane.

Un alt factor care a influentat scaderile joi a fost un avertisment al agentiei de rating Fitch ca perspectivele bancilor americane s-ar putea deteriora daca turbulentele din zona euro nu vor fi inceta in curand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri