Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,15% la deschiderea sedintei, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care actiunile SIF-urilor au avansat cu pana la 3,4% in asteptarea dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor cu privire la proiectul de majorare a pragului de detinere.
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au scazut luni cu 3,01% si au inregistrat cel mai redus nivel de la listarea la BVB, intr-o piata in care corectiile titlurilor FP si BRD au dus indicele general BET-C la minimul ultimelor 25 de luni.

Cele mai multe actiuni de la BVB au fost tranzactionate inca de la deschidere la preturi usor peste cele de vineri, investitorii urmand linia ascendenta a pietelor externe, insa rulajele au fost reduse in majoritatea cazurilor.

Dupa ora 14:30, indicele general, BET-C, a coborat sub nivelul de vineri, desi pietele vest-europene s-au mentinut pe crestere accelerata. Trecerea indicelui pe rosu a fost influentata de titlurile BRD si Fondul Proprietatea, care au inceput sa scada mai vizibil, dupa plasarea mai multor ordine de vanzare.

Titlurile BRD au coborat cu 5,43%, dupa ce vineri au urcat cu 3,69%, iar actiunile FP au scazut cu 3,01%.

Astfel, la finalul zilei, indicele BET-C se plasa la cu 1,42% sub nivelul de vineri si la cel mai redus nivel de dupa 2 octombrie 2009.

"A fost o zi de tatonare. Incertitudinea din piata s-a vazut din fluctuatiile ample venite pe volume mici, de la +2,5% in deschidere, indicii BET si BET-FI au trecut usor pe rosu in a doua partea a sedintei. Un investitor de talie medie n-ar fi putut sa isi vanda o mare parte din pozitie la preturile de dimineata si nici sa cumpere foarte mult in a doua parte cand bursa a trecut pe minus", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital, citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,63%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,04% peste nivelul sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,34%.

In asteptarea dezbaterilor in plenul Camerei Deputatilor pe tema cresterii pragului de detinere de la 1% la 5% din titluri, actiunile celor trei dintre SIF-uri au scazut cu pana la 1,48%, in timp ce titlurile SIF Muntenia au avansat cu 0,27%. In primele minute cotatiile celor patru SIF-uri avansasera cu cel mult 3,43%, insa apoi au inceput sa revina spre nivelurile de vineri. Titlurile SIF Moldova au absentat luni de la tranzactionare pentru intrunirea AGA.

Proiectul legislativ de crestere a pragului la SIF-uri este inscris pe ordinea de zi a sedintelor de luni si marti ale planului Camerei Deputatilor. Initiativa a fost inscrisa si pe ordinea de zi a sedintelor de lunea si martea trecuta, insa nu a fost discutata.

"Atmosfera pe SIF-uri este destul de tensionata, in conditiile in care se pare ca multi investitori au pariat deja de saptamana trecuta pe un rezultat in cazul votului din camera inferioara a Parlamentului. Cresterile din ultima perioada de pe SIF-uri acopera o parte din efectul pe care l-ar avea ridicarea pragului, iar o amanare sau, mai grav, un vot negativ ar duce la o noua corectie pe aceste simboluri. Cred ca pe SIF-uri asistam la un joc de poker, o mare parte din investitori fiind deja «all in», iar jocul se afla acum in situatia in care urmeaza sa se intoarca «turn»-ul, adica etapa finala", a afirmat traderul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in scadere cu 1,34%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 48,6 milioane lei, suma din care 35,3 milioane lei au reprezenmtat valoarea unui deal cu 0,61% din capitalul social. Tranzactiile cu titlurile FP au asigurat 79% din lichiditatea pietei actiunilor.

Pretul din piata principala a scazut cu 3,01%, la 0,4151 lei. Astfel, aceste actiuni au inregistrat cel mai redus nivel de la listarea la BVB, pe 25 ianuarie.

"Problema este ca deocamdata nu vedem interes nici pentru «blue chips»-uri, care se afla inca la niveluri atractive. Actiunile FP, Petrom sau Banca Transilvania se tranzactioneaza in apropierea minimelor din acest an. Este destul de clar ca evolutia pietelor internationale nu ne-a mai influentat atat de mult in ultima perioada, numarul de investitori activi este foarte mic, iar o miscare puternica pe un simbol sau un segment de bursa mobilizeaza o mare parte a resurselor din piata", a spus Constantinescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro), suma cu mult peste rulajul sedintei precedente, de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro).

"Este posibil ca in decembrie sa asistam la cresteri pe pietele internationale, pe 16 fiind data la care contractele derivate pe actiuni si indici din toata lumea vor ajunge la scadenta. Aceasta scadenta ar trebui sa inchida pozitiile speculative deschise in ultima perioada, iar dupa directia in care au mers pietele globale in ultimele saptamani, ar trebui sa asistam la marcari de profituri din partea celor care au pariat pe scaderi in principal pe bursele din zona euro. In plus, indicele Dow Jones se afla putin sub valoarea cu care a deschis anul, iar de obicei managerii de portofoliu incearca sa-si infrumuseteze randamentele, crescand pe final de an pretul actiunilor pe care le detin", a conchis traderul.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 4,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 4,4%.

Bursele europene sunt astfel, in revenire, de la minimul ultimelor sapte saptamani, datorita sperantelor ca liderii din zona euro vor prezenta noi masuri anticriza inainte de summit-ul UE de saptamana viitoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri