Nume mari s-au batut pe functia de administrator la SIF Moldova (SIF2), insa rezultul alegerilor i-a dezamagit pe toti: niciunul dintre candidati nu a fost declarat castigator din cauza unor dificultati legale tipic romanesti.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, si Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), sunt cei doi candidati care au intrat in turul doi al alegerilor de luni. In ambele tururi cei doi au obtinut procente de voturi similare: 33% - Mihai Chisu si 21% - Mircea Oancea.

Statutul SIF Moldova prevede insa ca pentru a fi declarat castigator un candidat trebuie sa obtina 50% + 1 din voturile actionarilor prezenti la AGA, lucru care nu s-a intamplat.

O buna parte din actionari au votat online sau prin corespondenta, iar cei care au ales alti candidati in primul tur nu au mai avut cum sa voteze unul dintre finalisti.

„Circa jumatate din voturi au fost online iar acestea s-au pierdut pentru ca actionarii care si-au exprimat astfel votul nu isi pot face o lista cu optiuni in care sa mentioneze, intr-o anumita ordine a preferintelor, ce candidat sa voteze in cel de-al doilea tur. Practic, din cauza unui sistem arhaic de vot, decizia actionarilor din AGA nu conteaza”, au afirmat surse prezente la Adunarea Generala a Actionarilor.

Actionarii: Votul din AGA trebuie sa conteze la alegerea administratorilor


In aceste conditii pozitia de administrator la SIF Moldova fie va ramane vacanta, fie Consiliul de Administratie al societatii va numi pe cineva in aceasta functie.

Potrivit unor informatii din piata, Mihai Chisu este sustinut in principal de actionarii straini si o parte din fondurile de investitii romanesti. De cealalta parte, Oancea este spijinit de fondurile de pensii locale.

„Din punctul meu de vedere, corect este sa fie ales ca administrator castigatorul din AGA. Numirea pe care CA-ul o va face ar trebui sa respecte votul actionarilor”, a declarat seful unuia dintre primii cinci administratori de fonduri de investitii din Romania, si actionar SIF2.

De cealalta parte, reprezentantii fondurilor de pensii acorda sanse si celui de-al doilea candidat, Mircea Oancea.

„Nimeni nu stie cum ar fi votat in turul doi actionarii din sistemul electronic. Cine poate spune sigur ca daca toti actionarii ar fi votat din nou in turul 2 Mihai Chisu ar fi ramas pe primul loc? Din cauza asta nu cred ca ar trebui sa dam verdicte de genul ’administratorii trebuie sa il aleaga pe X sau Y’. Este alegerea lor si nu putem spera decat ca vor lua o decizie care se va dovedi buna in timp”, a declarat reprezentantul unui fond de pensii local.

Chiar daca putini cred in aceasta posibilitate, din calcule nu trebuie sariti nici ceilalti candidati, care in ciuda numelui nu au putut sa-i depaseasca pe brokerul de la IFB si presedintele CSSPP. Printre acestia se regasesc Mircea Ursache, membru PSD, Paul Miclaus, fost vicepresedinte CNVM si Laurentiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri