Deputatii au amanat din nou, pentru a doua saptamana consecutiv, dezbaterile in plen a initiativei legislative de crestere a pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Pe Bursa, actiunile SIF au si-au accentuat scaderea si cotatiile au coborat cu pana la 7,58%, scrie Mediafax.
Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a sedintelor de plen de lunea si martea trecuta din Camera Deputatilor, insa nu a fost dezbatut. Proiectul a fost repus pe ordinea de zi a sedintelor din primele doua zile ale acestei saptamani, insa nici de aceasta data nu a fost dezbatut.

In asteptarea votului din plenul Camerei Deputatilor, actiunile celor cinci SIF-uri afisau scaderi de pana la 2,5%.

Ulterior, dupa ce sedinta din plen s-a incheiat fara a se discuta despre acest proiect, ordinele de vanzare au accentuat corectiile pe aceste actiuni, iar cea mai mare pierdere, de 7,58%, era afisata de actiunile SIF Muntenia (SIF4).

Deputatii au oprit marti dezbaterile cu trei proiecte inainte de a ajunge la initiativa de crestere a pragului la SIF-uri.

Investitorii de pe piata de capital asteapta deznodamantul acestei initiative din vara anului 2009, cand un grup de senatori si deputati a lansat acest proiect de lege.

Initial, proiectul viza eliminarea pragului de detinere, insa in cadrul comisiilor de specialitate din Senat initiativa a fost modificata prin cresterea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.

Proiectul a fost aprobat in forma modificata de Senat in noiembrie 2009 si transmis spre avizare la Camera Deputatilor, institutia decizionala in acest caz.

Timp de doi ani initiativa nu a fost discutata de deputati, iar la inceputul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil in Comisia de buget, finante si banci.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri