Revenirea Bursei de la Bucuresti (BVB) din octombrie nu s-a dovedit a fi de durata, iar majoritatea actiunilor au terminat in scadere luna trecuta. Exceptia au fost societatile de investitii financiare (SIF), impulsionate de eternele discutii cu privire la majorarea pragului de detinere.
Cele mai tranzactionate zece actiuni din piata au pierdut in medie 7,2% in noiembrie, Zimtub (ZIM) fiind lider la acest capitol, cu o pierdere de 60,9%. Producatorul de tevi a anuntat in noiembrie ca se va retrage de pe Bursa. In lunile precedente, actiunile Zimtub crescusera puternic, dupa anunturile privind pretul de retragere oferit actionarilor.

Una dintre “jucariile” preferate ale speculatorilor, dar si a actionarului principal, omul de afaceri Catalin Chelu, Electroarges (ELGS) a continuat sa surprinda, de data aceasta la capitolul negativ, cu o depreciere de aproape 60% in ultima luna.

Tot la capitolul scaderi merita remarcate si titlurile Erste Bank (EBS), acolo unde SIF-urile au primit si urmeaza sa mai primeasca actiuni in schimbul detinerilor BCR. Titlurile EBS au pierdut 17,3% pe bursa romaneasca in noiembrie.




Cele mai mari doua companii listate, Petrom (SNP) si BRD, se incadreaza si ele in categoria societatilor care au avut evolutii negative. Actiunile SNP au pierdut 3,3%, iar a doua cea mai mare banca din Romania a scazut cu 6,5%.

De cealalta parte, cele cinci SIF-uri au adus investitorilor un randament in medie de 17,22%. Indicele BET-FI a inchis luna cu o crestere de 7,8%, tras in jos in special de Fondul Proprietatea (FP), ale carui actiuni au pierdut 4%.



SIF Moldova (SIF2) a fost compania cu cea mai buna evolutie in ultima luna, actiunile societatii inregistrand un plus de aproape 23%. Urmeaza alte doua societati de investitii, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat Crisana (SIF1), cu aprecieri de 19,5%, respectiv 18,8%.

Evolutia buna a SIF-urilor a fost datorata aproape exclusiv anunturilor privind discutiile ce trebuiau sa aiba loc in Parlament pe seama cresterii pragului de detinere de la 1% la 5%, masura asteptata cu foarte mare interes de catre investitori. Dupa alte doua amanari insa, dezbaterile au fost amanate din nou, de data aceasta pentru luni, 5 decembrie.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri