Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis vineri in urcare cu 1,88%, in linie cu evolutia marilor piete europene, in asteptarea unei solutii de durata la criza de la summit-ul UE de saptamana viitoare,scrie Mediafax.
Piata a fost pe crestere inca din primele minute ale sedintei, insa jucatorii au realizat transferuri cu valori in scadere fata de miercuri, care au totalizat 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro) la finele sedintei. Operatiunile totale cu actiuni au fost cu 60% mai reduse decat lichiditatea de miercuri, de 38,6 milioane lei (8,8 milioane euro), salvata insa de o tranzactie deal cu actiunile FP.

Bursa a fost inchisa pe 1 decembrie, de ziua nationala a Romaniei.

"Chiar daca piata a continuat si astazi evolutia pozitiva din ultimele doua sedinte, volumele tranzactionate au fost nesemnificative, semn ca investitorii nu prea si-au facut simtita prezenta in piata. Probabil ca acest dezinteres a fost determinat in mare parte de programul de tranzactionare, care i-a indemnat pe multi sa-si ia o minivacanta in acest sfarsit de saptamana. Un alt factor important l-a avut si prudenta investitorilor inainte de evenimentele din perioada urmatoare", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Jucatorii sunt "tinuti in priza" de votul privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri


El spune ca in cazul SIF-urilor ceea ce ii tine in priza pe jucatori este votarea in Camera Deputatilor a proiectului privind cresterea pragului de detinere, proiect amanat de cateva saptamani si care influenteaza puternic evolutia acestor titluri. Proiectul a fost inscris pe ordinea de zi a sedintei de plen de luni, 5 decembrie.

"Celelalte actuni vor continua sa fie influentate mai mult de evenimentele macroeconomice globale. De altfel, este posibil ca aceasta sa fie si cauza cresterilor din aceste zile, in conditiile in care am vazut miscari asemanatoare pe pietele finanaciare globale si probabil ca situatia va ramane la fel cel putin pana la summitului UE din 9 decembrie. In toata acesta perioada ochii sunt atintiti spre Europa si cum sunt capabile statele din Vest sa rezolve problemele cu care se confrunta. Cred ca investitorii isi pun sperante mari in deciziile care vor fi luate la Bruxelles la finalul saptamanii viitoare. Trebuie insa sa nu uitam ca la fel s-a intamplat si in cazul altor evenimete importante din trecut, cand investitorii au ramas dezamagiti deoarece nu s-a luat nicio masura clara care sa restabileasca increderea in pietele financiare", a spus Muresian.

El nu exclude ca si de acesta data sa nu fie adoptate decizii clare, situatie care ar putea prelungi starea de agonie pe pietele de capital.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 2,39% peste nivelul de referinta, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul eneregtic, a urcat cu 2,14%.

Indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea (FP), a inchis in urcare cu 0,99%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a castigat 1,91%. Indicele analizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Cele mai tranzactionate au fost actiunile FP, cu un rulaj de 4,6 milioane lei. Ultimul transfer de vineri a fost perfectat la 0,4258 lei, cu 0,64% peste referinta.

Bursele europene consemnau cresteri de putin peste 1%, datorita sperantelor ca liderii europeni vor gasi o solutie definitiva pentru criza datoriilor de stat pana la summit-ul UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri