Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,02%, intr-o piata in care investitorii au urmat linia descendenta a burselor externe si au introdus mai multe ordine de vanzare, in special pentru actiunile SIF-urilor, care au coborat cu pana la 4,6%, scrie Mediafax.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au plasat inca de la deschidere ordine de vanzare la preturi in scadere usoara, dupa ce bursele externe au coborat, influentate de avertismentul S&P ca ar putea reduce ratingurile a 15 tari din zona euro.

Astfel, piata a scazut cu aproape 0,9% in primele minute, insa spre mijlocul zilei a inceput sa revina usor spre nivelul de la finalul sedintei precedente.

In cazul actiunilor celor cinci SIF-uri, investitorii au plasat mai multe ordine de vanzare in a doua parte a sedintei, la preturi cu peste 3% mai reduse, desi ordinele au fost pentru volume reduse.

La finalul sedintei, actiunile SIF-urilor consemnau scaderi cuprinse intre 3,45% si 4,63%.

Astfel, indicele BET-FI a incheiat ziua in coborare cu 3,05%, scaderea fiind incetinita de titlurile Fondului Proprietatea, care au consemnat o corectie de 1,17%.

Directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca majoritatea investitorilor care vizeaza actiunile SIF-urilor inca pastreaza titlurile respective in portofoliu, desi incep sa isi piarda rabdarea dupa amanarile repetate a dezbaterii proiectului de crestere a pragului de detinere de la 1% la 5% din titluri.

"Din pacate amanarea sine die a unei decizii in privinta cresterii pragului la SIF-uri nu a fost primita prea bine de catre investitori. Probabil ca acesta ar fi fost singurul stimul care ar mai fi putut dinamiza bursa pe final de an, in lipsa altor evenimente majore care sa poata misca piata. Spre exemplu, am avut crestere economica foarte buna in al treilea trimestru, insa piata nu a reactionat. Probabil ca majoritatea investitorilor au luat pozitii long (in care estimeaza ca preturile vor creste -n.r.) pe SIF-uri, iar acum asteapta o decizie, fie pozitiva, fie negativa, pentru a decide ce au de facut", a declarat Tod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,59% sub ziua precedenta.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat sedinta in coborare cu 1,33%. Indicele include primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 31,1 milioane lei (7,1 milioane euro), suma cu 36% mai redusa decat lichiditatea sedintei precedente, de 49 milioane lei (11,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata, cu transferuri de 22,2 milioane lei (5,1 milioane euro), si au asigurat 72% din rulajul pietei actiunilor. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de trei deal-uri cu 0,32% din titlurile FP, in valoare de 19 miloane lei (4,3 milioane euro).

Tranzactiile negociate au fost realizate la acelasi pret, de 0,425 lei, pret cu 0,47% sub ultima cotatie de luni, iar pe piata principala cotatia a scazut cu 1,17%, la 0,422 lei.

"Din pacate, la nivelul intregii piete, se simte din ce in ce mai mult lipsa investitorilor straini, care se concentreza mai mult pe problemele din tarile lor si mai putin pe piata din Romania. Pana la finalul anului nu cred ca va fi nimic special daca nu se decide ceva cu pragul la SIF-uri. Eventual vom asista la niste mutari de pachete pe final de an pentru cosmetizarea portofoliilor", a mai spus Tod.

Un deal a fost realizat si cu actiunile BRD (BRD), pentru 2,4 milioane lei, la pretul de 11 lei. Cotatia este cu 0,92% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Pe piata principala, transferurile cu actiunile bancii au insumat, insa, doar 100.000 de lei, iar pretul a avansat cu 0,83%, la 10,99 lei.

In crestere, cu 1,06%, au incheiat ziua si titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au ajuns la 0,95 lei, pe un rulaj de 511.000 de lei.

Actiunile Electroarges (ELGS) au consemnat cea mai accelerata ascensiune din piata, de aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. La finalul zilei, actiunile producatorului de electrocasnice erau cotate la 0,475 lei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 854.000 de lei.

Pe piata derivatelor au fost tranzactionate produse structurate de 3,1 milioane lei si contracte futures de 106.000 de lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat doar 138.000 de lei, suma cu 27% sub rulajul de luni, de 188.000 de lei.

Titlurile Avicola Brasov (AVLE) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 44.000 de lei, iar cotatia a stagnat la 2,92 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie incerta. Pietele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu pana la 0,8%, in timp ce bursa de la Londra avansa cu 0,2%. La deschidere, pietele mature din Europa au coborat cu cel mult 1,3%, dupa ce agentia Standard & Poor's a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile a 15 dintre cele 17 state din zona euro, inclusiv Germania, Franta si celelalte patru tari cu rating AAA, daca summit-ul UE de vineri nu va aduce o solutie la criza.

Avertismentul fara precedent lansat luni noapte de S&P a oprit cresterea sustinuta a burselor, care a inceput saptamana trecuta si a cotinuat luni, dupa ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE in vederea introducerii de controale si sanctiuni stricte pe bugetele tarilor din zona euro.

Intr-o interventie televizata la cateva minute dupa anuntul Standard&Poor's, ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a indicat ca decizia agentiei ilustreaza o problema de incredere la nivel european si nu vizeaza situatia Frantei in particular. Ministrul a adaugat ca guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate si ca potrivit lui analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri