Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata apatica si in care cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel lichiditatea a fost salvata de opt deal-uri cu 0,16% din actiunile BRD (BRD), iar piata Rasdaq a consemnat cel mai redus rulaj din ultimii 11 ani.
La finalul sedintei, indicele general BET-C se plasa cu numai 0,08% peste nivelul de la inchiderea sesiunii precedente, scrie Mediafax.

Piata a fost pe crestere inca din primele minute, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 25,4 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 18% sub rulajul sedintei de marti, de 31,1 milioane lei (7,1 milioane euro).

Cu transferuri de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), actiunile BRD au asigurat 58% din lichiditatea pietei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor bancii a provenit din opt deal-uri cu 0,16% din actiunile BRD, in valoare de 12,6 milioane lei (2,9 milioane euro).

Brokerii cred ca deal-urile au fost realizate intre mai multe fonduri administrate de aceeasi companie de administrare, pentru reasezari de portofolii pentru finalul de an. Un indiciu ar fi chiar pretul la care au fost realizate tranzactiile.

Deal-urile au fost efectuate la acelasi pret, de 11 lei, cu doar 0,09% peste ultima cotatie de marti. Pe piata principala, cea mai recenta tranzactie a fost realizata la 11 lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu doar 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,12% sub inchiderea sedintei precedente.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut nesemnificativ, cu 0,07%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, crede ca lichiditatea redusa este cauzata de prudenta investitorilor in conditiile unei crize de incredere si de interpretare a fundamentelor economice din zona euro.

"Nu cred ca se pune problema ca investitorii sa fie resemnati pentru ca pe piata autohtona exista argumente care actiunile cele mai lichide sunt la preturi inca tentante. Printre aceste argumente se regasesc rezultatele financiare ale companiilor in acest an, randamentele dividendelor pentru companiile importante, indatorarea mai redusa a companiilor din Romania decat a celor similare din Europa Centrala si de Est. In plus, perceptia riscului de tara a Romaniei nu este in deteriorare, inclusiv datorita umbrelei oferite pentru 2012 de acordul cu FMI", a declarat Caruntu.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 5,1 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,47%, la 0,424 lei.

O tranzactie negociata a fost realizata si cu actiuni OMV Petrom (SNP), de 719.000 de lei, la 0,29 lei, pret cu 0,19% sub inchiderea de marti.

Pe piata principala, cu titlurile companiei petroliere au fost realizate operatiuni de 235.000 de lei, iar cotatia a scazut cu 0,14%, la 0,2911 lei.

In prima zi la cota BVB, dupa transferul de pe piata Rasdaq, cu actiunile Artego (ARTE) au fost realizate doar patru tranzactii, de 2.300 de lei. La finalul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 2,15 lei, in crestere cu 7,5% fata de ultima cotatie de pe piata Rasdaq.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat doar 46.000 de lei, astfel ca rulajul a atins cel mai redus nivel din 27 decembrie 2000. Atunci, a fost realizata doar o tranzactie de 43.000 de lei.
Actiunile firmei Constructii Napoca (NAPO) s-au clasat miercuri pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 11.000 de lei, iar pretul a scazut cu 4,76%, la 0,8 lei.

"Nu cred ca se poate pune problema ca pana la finalul lunii decembrie Bursa sa mai recupereze scaderea din acest an, avand in vedere fundamentele macro, temerile de blocaj ale pietelor de credit in conditiile semnelor de intrebare legate de sustenabilitatea datoriilor suverane ale unor tari din zona euro. Semnele de intrebare sunt mult prea mari pentru a se face lumina brusc, dar cred ca in mod clar sentimentul de siguranta se va reface sustenabil in mod gradual in perioada urmatoare si anul viitor", a conchis analistul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%, desi in prima parte a sedintei au fost pe verde. Inversarea liniei a venit dupa ce un oficial german a spus ca Germania respinge propunerea de a combina cele doua fonduri de salvare a statelor supraindatorate din zona euro.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu cel mult 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri