Guvernul a revenit asupra deciziei de anulare a licitatiei de selectie a intermediarului pentru listarea a 20% din actiunile Tarom, dupa ce consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, informeaza Mediafax.
La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunta ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata, intrucat a existat o singura oferta, "si aceea neconforma si scumpa".

Oferta a fost depusa de consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital, fosta KBC Securities Romania.

Anularea licitatiei si repetarea procedurii in vederea obtinerii unei oferte mai avantajoase a fost decisa in urma unei discutii in sedinta de guvern din 9 noiembrie.

Dupa noua zile de la aceasta decizie, la 18 noiembrie, consortiul format din cele doua firme a prezentat ministerului o noua oferta financiara, in care comisionul solicitat scade la jumatate din valoarea solicitata initial.

Noua oferta financiara a fost prezentata Guvernului de catre Ministerul Transporturilor cu argumentul ca intermediarul si-a "reanalizat" oferta financiara si suma solicitata scade acum la jumatate fata de cerinta initiala, iar membrii Cabinetului nu au avut nicio obiectie pentru incheierea contractului de intermediere cu acest unic consortiu, pe baza noului comision, au declarat surse oficiale.

"S-a argumentat ca procesul de selectare a intermediarului, ale carui termene au fost deja amanate in ultimele negocieri cu FMI, ar intarzia prin organizarea unei noi licitatii la care ar putea sa nu se mai prezinte nici macar cele doua firme", au aratat sursele.

In urma ultimelor negocieri dintre Guvern si FMI din toamna acestui an, termenul de finalizare a procedurii de vanzare a actiunilor Tarom, stabilit initial pentru finele acestui an, a fost reprogramat pentru sfarsitul lunii aprilie 2012.

Cifrele ofertei


Guvernul estimeaza ca va obtine minimum 20 milioane euro si maximum 60 milioane euro pentru pachetul de 20% din actiunile Tarom care va fi vandut pe Bursa, scenariul pe baza caruia a fost estimat in final si comisionul intermediarului indicand insa obtinerea a 40 milioane euro din aceasta tranzactie.

Documentul prezentat Guvernului releva ca, initial, consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital a solicitat un comision de 3,99% daca statul obtine cel mult 20 milioane euro pentru pachetul de actiuni Tarom vandut pe Bursa, la care se adaugau in plus, in mod cumulat, intre 1% si 3% pentru diferentele de bani suplimentare rezultate din tranzactie.

Astfel, intermediarul ar fi incasat pana la 798.000 euro (reprezentand un comision de 3,99% din valoarea tranzactiei) daca statul obtinea maximum 20 milioane euro pentru pachetul de actiuni Tarom vandut pe Bursa, dar ar fi primit putin peste un milion euro (reprezentand comisionul plus 3% din diferenta de peste 20 milioane euro) daca statul incasa intre 20 si 30 milioane euro.

Pe baza aceluiasi algoritm, intermediarul ar fi incasat 1,3 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenta de peste 20 milioane euro si inca 2,5% din diferenta de peste 30 milioane euro) daca statul ar primi intre 30-40 milioane euro si ar fi putut primi peste 1,5 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenta de peste 20 milioane euro, plus 2,5% din diferenta de peste 30 milioane euro si inca 1% din diferenta peste 40 milioane euro) daca statul ar incasa intre 40-60 milioane euro.

Ulterior, dupa anuntul de anulare a licitatiei, consortiul a "reanalizat" oferta financiara si a solicitat un comision unic de 1,99% din valoarea tranzactiei.

Astfel, prin noua oferta, intermediarul va primi 398.000 euro daca statul ar obtine 20 milioane euro pentru actiunile Tarom, 597.000 euro pentru o tranzactie de 30 milioane euro, 796.000 euro pentru 40 milioane euro si 1,1 milioane euro pentru 60 milioane euro.

"Din tabel (in care sunt prezentate comparativ comisionul initial si cel din noua oferta - n.r.) rezulta ca, in cazul noii oferte, pentru o valoare a tranzactiei de 40 milioane euro, comisionul cuvenit intermediarului va fi de 796.000 euro, fata de oferta initiala in care comisionul era aplicat diferentiat pe transe si pentru care, la aceeasi valoare a tranzactiei de 40 milioane euro, comisionul intermediarului ar fi de 1,3 milioane euro", se arata in document.

Sursele citate au declarat ca intelegerea pentru intermedierea listarii pe Bursa a pachetului de 20% din actiunile Tarom urmeaza sa fie semnata pana la sfarsitul acestei saptamani, cel mai probabil joi sau vineri, de catre Ministerul Transporturilor si consortiul format din cele doua firme.

In urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis, in vara acestui an, inceperea procedurilor de vanzare a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti.

Guvernul a convenit cu FMI va pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.

Documentul citat releva ca, in contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au convenit, in ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri