Bursa a incheiat sedinta de vineri in stagnare, intr-o piata in care prudenta investitorilor la tranzactionare a limitat lichiditatea la 16,6 milioane lei, suma din care mai mult de jumatate au reprezentat doar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS), informeaza Mediafax.
Piata a deschis ziua in scadere usoara si a reusit sa treaca pe verde abia dupa ora 15:00, la aproape trei ore dupa ce bursele vest-europene se stabilizasera pe crestere. Totusi, spre inchidere, piata a revenit in imediata apropiere a nivelului de la finalul sedintei precedente.

Bursele vest-europene au oscilat in primele ore intre cresteri usoare si scaderi, insa apoi s-au mentinut pe crestere, investitorii considerand drept un semnal pozitiv intelegerea liderilor europeni pentru masuri fiscale stricte pentru statele din zona euro.

Desi pietele au revenit pe crestere, pe bursa de la Bucuresti majoritatea investitorilor au continuat sa ramana pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost de numai 16,6 milioane lei (3,8 milioane euro). Suma este cu 41% mai redusa decat rulajul de joi, de 28,3 milioane lei (6,5 milioane euro).

"Aceasta hibernare pare sa ne fi protejat intr-un fel de episoadele de corectie care au fost pe pietele straine in ultimele zile. Ne asteptam in continuare ca actiunile unor companii care pot acorda dividende mari, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica si Transgaz, sa inregistreze rulaje mai ridicate. Pe final de an putem sa vedem si un eventual fenomen de «window-dressing» (imbunatatirea randamentului actiunilor la finalul unei perioade de referinta prin cresterea brusca si fortata a preturilor -n.r.) pe titlurile unor companii mai mici sau care au o lichiditate mai slaba", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,32% sub inchiderea de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu numai 0,07%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat si el ziua in stagnare. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Rulajul pietei a fost acoperit in proportie de 59% de transferurile cu actiunile Fondul Proprietatea si Erste in valoare de 7,2 milioane lei si, respectiv, 2,5 milioane lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,47%, la 0,427 lei.

Pe de alta parte, actiunile Erste (EBS) au scazut cu 6,4%, la 55,6 lei (12,81 euro), influentate de corectia de 6,81% inregistrata pe piata de la Viena, unde pretul a ajuns la 12,72 euro.

Erste Group a afirmat, intr-un comunicat emis joi, ca potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene, banca are nevoie de capital suplimentar de 743 milioane euro, confirmand cifra preliminara anuntata la sfarsitul trimestrului al treilea. Erste va indeplini cerintele prin castiguri reportate si prin vanzarea selectiva de active non-core, dar fara a apela la ajutor din partea statului.

Investitorii au fost mai activi pe piata derivatelor, unde au tranzactionat produse structurate de 6,9 milioane lei si contracte futures de 451.000 de lei. Cea mai mare parte a rulajului cu produse structurate a fost provenit din tranzactii cu certificate turbo long cu activ suport pe indicele DAX al bursei din Frankfurt (4,4 milioane lei) si certificate turbo short cu activ pe acelasi indice (1,9 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 412.000 de lei, valoare cu 41% mai redusa decat rulajul de joi, de 704.000 de lei.

Actiunile Avicola Brasov (AVLE) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 296.000 de lei, iar pretul a stagnat la 2,92 lei. Cotatia este cu putin peste pretul propus de omul de afaceri Ioan Popa in oferta de preluare a firmei, de 2,97 lei/titlu.

"Miscarile din ultima perioada de pe pietele straine au aratat o nervozitate sporita si deoarece contractele futures vor ajunge la termen pentru scadenta din luna decembrie, iar cei care au pozitii «short» (care au pariat pe scadere n.r.) sunt incomodati la aceste niveluri.

In ciuda stirilor din ce in ce mai sinistre, pietele globale s-au stabilizat in apropierea maximelor ultimelor patru luni, semn ca presiunea mediatica nu prea mai are efect, iar investitorii s-au cam plictisit de «telenovele». Spre exemplu, dupa referendumul din Grecia, sau demisia lui Berlusconi, pietele au scazut", a afirmat traderul de la Swiss Capital.

Pe termen scurt, Constantinescu nu exclude unele corectii pe plan extern si spune ca preturile actuale reflecta deja in mare parte o solutionare temporara a problemelor din zona euro. Totodata, el crede ca dupa 16 decembrie, cand ajung la scadenta contractele futures cu maturitate in aceasta luna, pietele ar urma o perioada de crestere pana la finele anului.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,2%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Liderii europeni au convenit, joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles masuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, insa nu au reusit sa se puna de acord pe modificarea Tratatului UE. Astfel, masurile vor fi incluse intr-un tratat separat, la care vor subscrie tarile din zona euro si alte noua state care doresc sa se alature initiativei, inclusiv Romania.

Printre masurile convenite se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri