Actiunile Facebook vor putea fi tranzactionate si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe sistemul alternativ al pietei, dupa listarea titlurilor retelei de socializare pe bursa americana, a spus presedintele BVB, Stere Farmache, la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.
Potrivit Wall Street Journal, Facebook se gandeste sa faca o oferta publica initiala (IPO) undeva la mijlocul anului viitor, prin care sa atraga 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea deveni cea mai mare listare din istorie.

In acest sens, Bursa a luat decizia prelungirii programului de tranzactionare, astfel incat sa se suprapuna macar si partial cu programul bursei americane.

"Acest demers este facut in intentia de a aduce de pe piata americana titluri care sa se tranzactioneze la Bucuresti. Cu alte cuvinte, aducem piata la investitori", a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.

Deocamdata, pe BVB se tranzactioneaza deja titluri ale unor mari companii din Europa.

"Facebook ar putea sa fie o buna oportunitate de listare la Bucuresti pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei, pe sectiunea Internationala", a mai spus Farmache.

El a explicat ca Bursa este pregatita pentru acest proiect, avand infrastructura deja operationala, dar mai trebuie sa identifice intermediarii care pot sa se conecteze direct sau indirect la piata americana si sa puna la dispozitia investitorilor titluri ale unor companii americane in regim de market maker.

Astfel, un investitor din Romania va putea sa tranzactioneze titlurile Facebook pe sistemul Bursei, avand costuri mai mici decat daca ar fi accesat direct piata americana.

"Investitorul va tranzactiona la Bucuresti titluri straine asa cum tranzactioneaza orice alt titlu, deci nu trebuie niciun fel de efort, niciun fel de adaptare", a subliniat Farmache.

Totodata, tranzactionarea Facebook la Bucuresti va implica conectarea Depozitarului Central la bursa americana Nasdaq.

Farmache nu a putut sa ofere detalii despre data exacta la care investitorii romani vor avea Facebook pe BVB si daca tranzactionarea va fi simultana cu listarea companiei pe americana, deoarece CNVM trebuie sa isi da avizul in acest sens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri