Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,96%, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au luat deciziile de investitii influentati de corectiile de pe bursele externe, insa au realizat transferuri cu actiuni de numai 14,9 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata a fost pe crestere nesemnificativa in primele minute, insa apoi a trecut pe scadere usoara, influentata de evolutia de bursele mature din Europa. Cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse in majoritatea cazurilor.

Investitorii au transferat in total actiuni de 14,9 milioane lei (3,4 milioane euro), cu 10% sub rulajul de vineri, de 16,6 milioane lei (3,8 milioane euro).

"Cred ca in continuare vor fi rulaje mici. Majoritatea investitorilor institutionali sunt bearish (se asteapta la scaderi - n.r.) dar nu actioneaza bearish, adica nu prea mai vand la nivelele acestea de preturi sau nu intra short. Cei long only (care mizeaza pe cresteri - n.r.) sunt foarte prudenti si tind sa nu ia pozitii off benchmark (in afara nivelului de referinta)", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,12%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

Variatii usoare au inregistrat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea, astfel ca indicele BET-FI a coborat cu 0,87%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,97%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au clasat din nou pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 8,2 milioane lei, suma din care 1,7 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri cu 0,02% din titlurile FP. Actiunile Fondului au asigurat 55% din lichiditatea pietei.

Primul deal a fost realizat la pretul de 0,465 lei, cu 8,9% peste vineri, iar a doua tranzactie negociata a fost operata la 0,4265 lei, cu 0,12% sub inchiderea sedintei precedente. Pe piata principala, cotatia actiunilor Fondului a scazut cu 1,64%, la 0,42 lei.

"Nu cred ca o luam in jos de aici, ci poate fi inceputul unui nou ciclu. Macar ultimele luni i-au invatat, cred, pe politicieni doua lucruri. Sa lucreze impreuna, macar partial, si sa ia in calcul parerea pietei. Asta este o mare lectie care ar putea fi foarte benefica pe termen lung daca se merge in aceasta directie. Nu este vorba de trei zile sau trei luni. Este o cale lunga pana se vor rezolva problemele globale si regionale", a afirmat Fer.

Totodata, el crede ca daca statul va respecta calendarul de privatizari prin piata de capital, investitorii vor fi atrasi din nou de bursa locala, dar si de economia din Romania.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,3%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 3,2%. Scaderile au venit dupa ce agentia de evaluare Moody's a spus ca masurile anuntate la summitul UE de la finele saptamanii trecute nu vor fi suficiente pentru diminua presiunea cauzata de criza datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

Totodata, economistul sef al Standard&Poor’s, Jean-Michel Six, a averizat luni ca timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfarsit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou soc financiar pentru a se pune in miscare.

Sefii de stat sau de guvern din tarile UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri la Bruxelles sa incheie un acord pentru consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice, precum si sa finanteze FMI cu 200 miliarde euro pentru a ajuta creditorul de la Washington sa sprijine statele din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri