Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,97%, intr-o piata in care unii investitori au inceput sa isi marcheze o parte din profiturile inregistrate joi pe actiunile SIF-urilor, astfel ca preturile acestor titluri au coborat cu pana la 3,2%, scrie Mediafax.
Majoritatea titlurilor au scazut usor inca din primele minute, in conditiile in care investitorii au revenit pe pozitii de asteptare, dupa ce joi au fost foarte activi la tranzactionare, in special pe titlurile SIF-urilor.

La finalul sedintei, actiunile celor cinci societati de investitii financiare inregistrau corectii de pana la 3,24%, dupa ce joi au incheiat in urcare cu pana la 14,7%, datorita aprobarii de catre deputati a proiectului de lege privind cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din titlurile SIF.

Scaderile usoare ale titlurilor SIF au dus indicele BET-FI cu 1,6% sub inchiderea de joi. Scaderea indicelui a fost incetinita de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,47%.

"Investitorii si-au pierdut o parte din entuziasmul generat joi de votarea modificarii pragului de detinere la SIF-uri. In conditiile in care cumparatorii si-au redus interesul, speculatorii s-au vazut nevoiti sa isi marcheze o parte din profituri, ceea ce a facut ca piata noastra sa fie descendenta. Legat de evolutia viitoare unul dintre scenarii presupune unele corectii, insa nu puternice pe cotatiile actiunilor SIF, urmate de o perioada de consolidare. Toate acestea ar fi posibile doar intr-un climat cat de cat calm pe pietele externe", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 1,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1% sub inchiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,52%. Acesta reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 62 milioane lei (14,3 milioane euro).

"Este foarte probabil ca pana spre finalul anului sa vedem o diminuare a rulajelor pe piata locala, ca urmare a scaderii interesului investitorilor locali, in conditiile in care nu avem un aport semnificativ al investitorilor straini", a mai spus Barbulescu.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 10,9 milioane lei, si au asigurat 41% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,425 lei, pret in crestere cu 0,47%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie incerta. Piata de la Paris era in scadere cu 0,5%, bursa de la Frankfurt stagna, iar piata de la Londra avansa cu 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avanasu cu cel mult 1,6%, in timp ce pietele din Bulgaria, Polonia, si Rusia erau in scadere cu pana la 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri