Bursa a scazut cu 0,2%, contrar liniei burselor externe, iar unii brokeri cred ca unul sau mai multi investitori au plasat ordine de vanzare pentru a-si diminua expunerea pe unele actiuni inainte de finalul anului, scrie Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute si majoritatea tranzactiilor au fost realizate la preturi sub cele de luni pana la finalul zilei, desi bursele vest-europene au revenit pe crestere.

Brokerii cred ca scaderile au fost cauzate de incercarea unuia sau mai multor investitori de a-si balansa portofoliile, intrucat au fost consemnate corectii in principal de actiunile care de regula sunt printre cele mai lichide din piata, precum SIF-urile (intre 1,26% si 4,68%), OMV Petrom (3,4%) si Banca Transilvania (3,71%).

Un alt indiciu pentru vanzari mai agresive ale unor jucatori poate fi numarul de actiuni tranzactionate, desi rulajul a fost realizat prin mai multe tranzactii cu volume mici de titluri. Astfel, volumul mai mari de actiuni a fost impartit in mai multe pachete mai mici, pentru a fi vandute toate titlurile pe care investitorul sau investitorii respectivi au vrut sa le cedeze, in conditiile in care ordinele de cumparare din piata erau pentru volume mici de actiuni.

"Dupa trecerea «povestii» cu pragul de detinere la SIF-uri, s-a vazut o vanzare accentuata a acestor actiuni, pe volume destul de mari. Este posibila o fortare a iesirii de pe SIF-uri, odata cu aprobarea ridicarii pragului, favorizata de volumele mai mari. Volumele mari inregistrate si pe alte actiuni ne duc cu gandul la unele balansari de portofoliu sau eventual a unei optimizari fiscale. Acest lucru este indicat si de neconcordanta intre scaderile de la BVB si cresterile de pe bursele externe", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, cobora cu 0,2%, scaderea fiind limitata de actiunile BRD, care au urcat chiar in ultimele minute cu 3,77%, desi pana aproape de inchidere au fost tranzactionate la preturi usor sub cotatia de la sfarsitul zilei precedente.

In acelasi timp, titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,17% sub inchiderea de luni.

Totodata, indicele BET-FI, a coborat cu 2,29%, influentat de actiunile celor cinci SIF-uri. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat foarte usor, cu 0,14%.

"Probabil ca scaderile disproportionate ale actiunilor SIF-urilor sunt cauzate de abordarea diferita pe care administratorii acestora au adoptat-o fata de tranzactia cu Erste Bank. Este posibil ca scaderile titlurilor Petrom si Banca Transilvania sa fie cauzate de reglarile pe care fondurile le fac pe final de an", a afirmat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu 1,23%.

"Cred ca aproximativ acestea vor fi preturile pana la finalul anului, deoarece nu vad motive de crestere sau scadere pentru aceasta scurta perioada. Probabil ca tranzactiile vor fi in general pentru optimizari ale portofoliilor pe sfarsit de an", a mai spus brokerul de la BT Securities.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 37,1 milioane lei (8,6 milioane euro), suma cu 11% peste rulajul de luni, de 33,4 milioane lei (7,7 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 15,6 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,14%, la 0,425 lei. Cu actiunile FP a fost realizat si un deal, de 6,1 milioane lei, la pretul de 0,425 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,7%, datorita optimismului investitorilor dupa ce publicarea unor date mai bune decat estimarile despre increderea oamenilor de afaceri germani in economie si dupa o scadere puternica a randamentelor pentru imprumuturile pe termen scurt ale Spaniei.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri