Actiunile companiei elvetiene de rafinare Petroplus s-au prabusit cu aproape 40% in primele ore ale sedintei bursiere de marti, la un minim record, dupa ce aceasta a anuntat inghetarea unei facilitati de imprumut constand din mai multe linii de credit cu valoare totala de un miliard de dolari.
Petroplus analizeaza optiuni pentru mentinerea operatiunilor sistemului de rafinare si distributie din Europa, transmite Reuters, noteaza Mediafax.

Liniile de credit sunt esentiale pentru a permite diviziilor operationale ale companiei sa-si onoreze obligatiile financiare la timp, a anuntat, intr-un comunicat, Petroplus.

Compania nu a prezentat un motiv pentru decizia creditorilor, iar reprezentanti ai Petroplus nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.
"Petroplus intentioneaza sa continue negocierile cu bancile pentru o restabilire rapida a liniilor de credit si evalueaza optiuni pentru mentinerea operatiunilor in sistemul de rafinare distributie", se arata in comunicat.

Actiunile se aflau in scadere cu 38,8% pana la 9:26 GMT (11:26 ora Romaniei), la 2,1 franci elvetieni, dupa ce au atins un minim record de 2,06 franci.

"Este o problema serioasa, pentru ca in cel mai rau caz compania nu ar avea bani sa mentina operatiunile. Sfatuim investitorii sa evite actiunile Petroplus pana la restabilirea unei finantari sustenbile", a scris intr-o nota pentru investitori Andreas Escher, analist la compania Vontobel.

Petroplus are la dispozitie un imprumut angajat de 1,1 miliarde de dolari, dar se baza pe liniile de credit inghetate pentru a acoperi obligatii financiare, a spus Escher.

Compania opereaza cinci rafinarii in Europa, la Coryton - Marea Britanie, Antwerp - Belgia, Petit Couronne - Franta, Ingolstadt - Germania si Cressier - Elvetia.

foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri