Bursa de la Bucuresti a stagnat, in prima sedinta din acest an, intr-o piata in care indicele general BET-C a fost tinut la nivelul de la finalul anului trecut de scaderea usoara a actiunilor BRD (BRD).
Piata a deschis prima sedinta din acest an in urcare cu 0,7%, apoi a revenit aproape de nivelul de la finalul anului trecut. Intoarcerea a fost influentata, in principal, de actiunile BRD. La inchiderea sedintei, titlurile bancii erau in scadere cu 1,68%, insa transferurile au insumat doar 106.000 de lei.

Actiunile BRD au o pondere de 19,75% in calcul indicelui general al pietei, BET-C, si de 19,64% in indicele BET, al celor mai lichide zece titluri. La finalul sedintei, indicele BET era in crestere cu numai 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,1% peste nivelul din ultima sesiune a anului trecut, scrie Mediafax.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 1,21%. Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,4%. Indicele include primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Titlurile FP au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,5 milioane lei, si au sustinut jumatate din rulaj. Cea mai recenta tranzactie a fost realizata la 0,432 lei, pret in crestere cu 1,17%.

"Chiar daca investitorii locali au fost mai retinuti si variatiile au fost mai reduse in comparatie cu miscarile pe care le-am vazut pe pietele internationale, faptul ca prima sedinta din an a fost una verde pentru majoritatea actiunilor, cred ca poate fi perceptut ca un lucru imbucurator pentru asteptarile din acest an. Totusi, cred ca trebuie sa fim in continuare precauti si sa asteptam ca piata sa se aseze pe un trend clar", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro), este de aproape trei ori mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor de vineri, de 30 milioane lei (6,9 milioane euro).

Lichiditatea din sedinta precedenta a fost sustinuta in principal de o tranzactie deal de aproape 20 milioane lei prin care omul de afaceri Tibor Tincau a cumparat 51,88% din actiunile Sinteza Oradea (STZ) de la firma Porto Petrol din Timisoara, redevenind actionarul majoritar al companiei.

Pe piata obligatiunilor au fost realizate doua operatiuni cu titluri de stat, de 15,8 milioane lei (3,6 milioane euro), iar transferurile cu derivate au insumat 3,3 milioane lei (765.000 de euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro).

"Cel mai probabil, va fi un an imprevizibil, mai ales pentru piata de capital din Romania, in conditiile in care aceasta se confrunta cu o lipsa clara de lichiditate si cu o oarecare desincronizare de miscarile pietelor financiare globale. Daca nu vom vedea o crestere a interesului investitorilor locali, nu cred ca ne putem astepta la o perioada foarte diferita de ceea ce a fost anul trecut", a mai spus brokerul.

Un rulaj de peste 1 milion de lei au mai inregistrat doar actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost realizate transferuri de 1,5 milioane lei. Cotatia acestor titluri a consemnat cea mai accelerata crestere dintre actiunile SIF-urilor, de 2,18%, si a ajuns la 1,08 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat titluri de 134.000 de lei, suma cu mult sub rulajul din ultima sedinta a anului trecut, de 2 milioane lei.

Actiunile Bucur Obor (BUCU), firma care administreaza complexul comercial Bucur Obor din Bucuresti, au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 50.000 de lei, iar pretul a crescut cu 7,07%, la 2,12 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%, dupa ce marti au avansat cu cel mult 2,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau scaderi cuprinse intre 0,1% si 1,5%.

Bursele sunt influentate negativ de titlurile bancare europene, care sunt in scadere din cauza temerilor legate de conditiile dificile de creditare care vor face majorarile de capital costisitoare si refinantarea tarilor din zona euro dificila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri