Sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate. De aceea, analistii Erste Group continua sa dea dovada de un optimism prudent in privinta pietelor de capital in 2012, considerand actiunile din ECE mai atractive decat cele din zona euro, se arata intr-un raport al companiei.
Indicatorul ZEW-Erste privind sentimentul arata ca actiunile vor deveni mai atractive in 2012 fata de 2011. Analistii sunt optimisti in privinta sectoarelor de petrol si gaze si defensive (telecomunicatii si utilitati).

„Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009.

Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult”, a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o scadere pentru Ungaria si Croatia.

„Ne asteptam sa vedem criza datoriilor suverane reflectata cel putin intr-o recesiune tehnicain T4 2011 si T1 2012 in regiune sau cel putin in anumite tari si, prin urmare, perspectiva noastra privind revenirea actiunilor depinde de concretizarea acestui scenariu, facand astfel posibila o perspectiva mai pozitiva pentru dezvoltarea economica in anul financiar 2012”, a declarat Esskuchen.

Sectorul de petrol si gaze prezinta cele mai atractive profiluri de crestere Indicatorul ZEW/Erste privind sentimentul vine oarecum in sprijinul acestei perspective, dat fiind ca majoritatea investitorilor considera nu doar ca actiuniile sunt active mai atractive fata de 2011, ci si ca actiunile din ECE sunt mai atractive decat cele din zona euro.

Temerile legate de recesiune sau cel putin de rate de crestere mai scazute afecteaza resursele de baza.

Analistii Erste Group considera ca asigurarile si telecomunicatiile sunt sectoare interesante care ar trebui sa aiba o evolutie buna si in 2012, fiind optimisti si in privinta companiilor de utilitati din ECE, cel putin ca investitii de baza / defensive.

„In concluzie, pastram bancile si asigurarile pe lista de urmarit, preferam sectorul de petrol si gaze, adaugam telecomunicatiile si utilitatile ca sectoare defensive si, pentru randamentul dividendelor, partial sectorul medical, pastrand distanta fata de constructii si materiale si alte industrii ciclice atat timp cat tendintele de recesiune influenteaza sentimentul pietei. De asemenea, ne asteptam ca 2012 sa fie pozitiv pentru toate companiile de retail, datorita cresterii continue a consumului in ECE”, a conchis Esskuchen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri