Chiar daca in 2011 estimarile de inceput de an (in buna parte optimistie) ale expertilor financiari au esuat, acest lucru nu i-a facut sa devina cu mult mai pesimisti in acest an. Fie ca se bazeaza pe date statistice, evolutii recente sau pur si simplu pe instinct, pronosticurile date de catre analistii internationali dau sperante pentru urmatoarele 12 luni.
Byron Wien, vicepresedinte al Blackstone Advisory Partners, considera ca Italia si Grecia vor intra in faliment, insa chiar si asa cele doua tari vor ramane in Uniunea Europeana, noteaza CNBC. Grupul american Blackstone detine unele dintre cele mai importante fonduri de investitii din lume.

Wien mai spune ca pretul barilului de petrol va cadea pana la 85 de dolari, pe masura ce activitatea de extragere din surse neconventionale va creste. Oficialul Blackstone este optimist si in privinta aurului, despre care spune ca va creste pana la 1.800 de dolari pe uncie.

Predictiile lui Wien vizeaza si evolutia S&P 500, unul dintre principalii indici ai Bursei de la New York. Acesta se asteapta ca indicele sa inchida anul la un nivel peste 1.400 de puncte, care, avand in vedere cotatiile de miercuri, s-ar traduce intr-o crestere de aproape 10%. In 2011, opt din cele zece estimari ale lui Byron Wien s-au adeverit. Acesta a ratat predictiile ce vizau actiunile si obligatiunile.

Si Standard & Poor’s are o estimare de 1.400 pentru 2012. “Pietele vor fi mai sus in acest an. Tinta noastra pe S&P 500 este de 1.400 de puncte”, a declarat Sam Stovall, chief investment strategist in cadrul Standard & Poor’s.

Estimarile optimiste in privinta pietei de actiuni au suport si daca situatia este privita din perspectiva evolutiilor istorice. O statistica realizata de catre LPL Financial, si citata de CBS News, arata ca 2012 ar putea sa fie un an excelent pentru investitiile in actiuni. Astfel, in ultimele sase decenii, de fiecare data cand randamentul anual inregistrat de S&P 500 a fost aproape zero (asa cum s-a intamplat in 2011), piata a crescut puternic in urmatorul an.

“De la al Doilea Razboi Mondial si pana acum au existat patru ani in care S&P 500 a inchis anul fara o variatie semnificativa: 1953, 1960, 1994 si 2011. De fiecare data au urmat ani cu randamente si castiguri importante, care in medie ajung la 38%”, spune intr-o nota adresata clientilor, Jeffrey Kleintop, chief market strategist in cadrul LPL Financial.

Kleintop si firma pentru care lucreaza raman insa moderati cand dau pronosticuri concrete pentru acest an. Estimarea LPL Financial pentru S&P 500 in 2012 indica o crestere de 8 - 12%.

Un alt optimist este Binky Chadha, U.S. equity strategist in cadrul Deutsche Bank. Acesta vede S&P 500 la 1.500 de puncte in decembrie 2012, sau cu 18% peste nivelul actual.

Fie ca se vor adeveri sau nu, estimarile pozitive au fost sustinute in aceste prime zile din an de evolutiile bune ale pietelor de actiuni dar si de stirile pozitive venite in piata, precum licitatia reusita de obligatiuni desfasurata de Franta, sau datele privind cresterea salariilor si scaderea somajului din SUA.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri