Analistii BCR si-au mentinut recomandarea de “acumulare” pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP), insa la capitolul minusuri au aparut mai multe mai multe mentiuni decat in precedentul raport.
Pretul tinta pentru titlurile FP a fost redus cu aproape 30% fata de estimarea anterioara, de la 0,72 lei/actiune, la 0,51 lei/actiune. Noul pret tinta indica un potential de crestere de 19,7%, daca este sa luam in calcul cotatia de 0,426 lei/actiune inregistrata in timpul sedintei de marti.

“Actiunile FP nu mai sunt chiar un chilipir in momentul de fata. Am ajuns la aceasta concluzie analizand o serie de fonduri listate de private equity, care, dupa parerea noastra, sunt similare profilului din prezent al Fondului Proprietatea”, se mentioneaza in raportul de analiza semnat de Mihai Caruntu si Raluca Ungureanu.

Fondurile straine mentionate de analistii BCR au cel putin 50% din active investite in actiuni nelistate si se tranzactioneaza, in medie, la un discount de peste 40% fata de valoarea activelor nete (VAN). Restul portofoliilor acestora sunt reprezentate de cash sau un echivalent.

“Avand in vedere lichiditatea mai slaba a portofoliului FP, este greu de spus ca discountul de 60% din VAN, la care se tranzactioneaza Fondul Proprietatea in prezent, este unul exagerat”, se mentioneaza in raportul BCR.



Mai mult, spre deosebire de un fond tipic de private equity, Franklin Templeton, managerul FP, nu poate sa influenteze felul in care statul administreaza companiile cheie din portofoliu, care poate sa fie netransparent sau in afara practicilor comerciale (asa cum este cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica).

Tot la capitolul minusuri este trecuta si presiunea la vanzare pe actiunile FP, sporita de actiunile noi din piata dupa ce statul a finalizat procesul de despagubire a celor carora li s-au confiscat proprietatile de catre regimul comunist.

De cealalta parte, cotatia actiunilor FP pe termen scurt ar trebui sa fie sustinuta de un un nivel bun estimat al dividendelor pe 2011.

Randamentul asteptat al dividendelor, de 8%, ar trebui sa sustina pretul actiunilor pe termen scurt. Randamentul minim estimat este de 7%. O alta stire buna este aceea ca dividendele pe care FP le va incasa in 2012 (pentru 2011) sunt comparabile celor de anul trecut. Totusi, o crestere substantiala a dividendelor oferite de FP in 2012 fata de cele din 2011 este improbabila”, concluzioneaza analistii BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri