Bursa de la Bucuresti a scazut miercuri cu 0,18%, intr-o piata in care preturile actiunilor SIF-urilor au crescut cu pana la 6,36%, sustinute de unele ordine plasate in ultima ora de unii investitori care au vrut sa cumpere pachete mai mari.
Piata a deschis ziua in scadere cu 0,5%, in cadrul unor rulaje reduse, dupa care a revenit spre nivelurile de la finalul sedintei precedente. In a doua parte a zilei, unele actiuni au revenit pe crestere, in principal SIF-urile, care au urcat mai mult dupa ora 16:00.

Brokerii cred ca evolutia actiunilor SIF-urilor nu a fost influentata de publicarea marti in Monitorul Oficial legii prin care se majoreaza pragul de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din titluri, ci mai degraba de ordinele de cumparare plasate de unii investitori, care au dorit sa cumpere pachete mai mari si au fost nevoiti sa ofere preturi in crestere.

"Mi-e greu sa cred ca la valorile actuale si cu posibilitatea de detinere de 5% nu vor fi investitori institutionali interesati sa achizitioneze pachete semnificative, doar ca acum acestia sunt foarte putini in piata locala", a declarat pentru Mediafax Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La finalul sedintei, indicele BET-FI avansa cu 2,64%, sustinut de cresterile de 2,22% - 6,36% inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat.

Operatiunile cu actiunile SIF-urilor, in suma de 8,8 milioane lei (2 milioane euro), au asigurat aproape o treime din lichiditatea pietei, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro). Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,89%. Acesta reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu numai 0,17%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% sub inchiderea de marti.

"Sunt foarte putini investitori care se mai uita pe piata, iar volumele extrem de mici pe majoritatea actiunilor sunt influentate in principal de lipsa de incredere in ceea ce urmeaza in zona euro in urmatoarele 3-6 luni. Majoritatea investitorilor au intrat intr-o perioada de conservare a capitalurilor si nu risca indiferent de oportunitatile create. Este o stare de letargie din care nu vom iesi decat atunci cand vom vedea un optimism ridicat in zona euro, sau poate dupa o oferta publica incheiata cu succes pe bursa locala", a afirmat Necula.

Rulajul pietei actiunilor, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro), este de aproape patru ori mai mare decat cel de marti, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 38% de doua deal-uri cu 0,14% din titlurile BRD (BRD), in valoare de 10,9 milioane de lei (2,5 milioane euro).

Transferurile negociate au fost realizate la 10,9 lei, pret cu 1,3% peste ultima cotatie de marti. Pe piata principala, actiunile bancii au incheiat tot la 10,9 lei, pe un rulaj de 5,7 milioane lei. Cea mai mare parte a lichiditatii din piata principala a fost asigurat de trei transferuri, de aproximativ 5,5 milioane lei, realizate chiar in ultimele minute ale sedintei.

"Tranzactiile cu actiunile BRD arata ca pe alocuri mai sunt unii investitori care vad dincolo de conjuncturile de moment, dar ca acestia sunt foarte rari in perioada aceasta", a afirmat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au inregistrat abia al cincilea rulaj din piata, de numai 1,5 milioane lei, iar pretul a scazut nesemnificativ, cu 0,02%, la 0,4299 lei.

Investitorii au continuat sa fie activi pe segmentul destinat derivatelor, unde au tranzactionat produse structurate de 2,1 milioane lei si contracte futures de peste 700.000 de lei.

Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro). Suma este de aproape trei ori mai mare decat rulajul de marti, de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro). Pe piata Rasdaq, tranzactiile au insumat doar 151.000 de lei, valoare cu 23% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 197.000 de lei.

Titilurile firmei imobiliare Vidraru Curtea de Arges (VIRU) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 40.000 de lei, iar pretul a stagnat la 50 de lei.

"Stirile interne conteaza marginal in evolutia preturilor si cred ca aceasta stare va continua pana cand vor veni rezultatele financiare preliminate si se vor face calculele privind valoarea dividendelor pe care companii le vor propune. Atunci cred ca vom asista la o lichiditate in crestere, deoarece va exista o miza clara pe care o vor urmari investitorii", a conchis Necula.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele mature din Europa erau in scadere cu pana la 0,7%, afectate de comentariile agentiei de rating Fitch, care a indemnat Banca Centrala Europeana sa cumpere mai agresiv obligatiuni de stat pentru a evita colapsul euro. Seful departamentului de ratinguri de tara al Fitch, David Riley, a precizat ca prabusirea monedei euro nu este scenariul de baza al agentiei, insa ar putea deveni realitate daca Italia nu gaseste rapid o solutie pentru a iesi din criza.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri