Bursa a scazut luni cu 0,31%, intr-o piata in care investitorii nu au fost influentati de violentele din Bucuresti din ultimele zile, insa au fost mai prudenti la tranzactionare, realizand operatiuni de numai 14,6 milioane lei.
Bursa a fost pe scadere inca de la deschidere, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse. Dupa ora 13:00, cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri si ale altor cateva actiuni au revenit pe crestere usoara, iar majoritatea titlurilor au ramas la cotatii apropiate de ultimele niveluri de vineri, scrie Mediafax.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune ca daca violentele vor continua si se vor intensifica cotatiile actiunilor vor scadea.

"In mod normal, atat investitorii romani, cat si cei straini, atatia cati mai sunt la BVB, au o aversiune fata de o eventuala instabilitate politica, iar aceasta se traduce prin vanzari mai mari de actiuni. O eventuala cadere a guvernului poate duce si la o amanare pe termen nedefinit a ofertelor publice care erau programate pentru acest an. Pentru a avea o evolutie pozitiva a bursei in acest an avem nevoie si de investitori straini, care au o aversiune la pietele de capital unde exista instabilitate politica si economica", a afimat el.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,28% sub inchiderea de vineri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a avansat cu 0,95%. Indicele include evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Actiunile a patru dintre SIF-uri au urcat cu 0,43% - 2,44%, in timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborat cu 0,52%. Cele mai mari cresteri, de 1,9% si, respectiv, 2,44% au fost consemnate de actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2).

Evolutia celor doua actiuni vine dupa ce SIF Transilvania si SIF Moldova au anuntat vineri ca anul trecut au inregistrat profituri record, de 207,7 milioane lei (49 milioane euro) si 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro), dupa ce au vandut pachetele de actiuni detinute la BCR catre Erste (EBS). Astfel, investitorii au vizat actiunile celor doua SIF mizand ca si dividendele pe care le ofera cele doua companii vor fi peste cele de la celelalte trei SIF-uri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut luni cu 0,27%. Indicele reflecta include primele 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 35,4 milioane lei (8,2 milioane euro). Totusi, o treime din lichiditatea sedintei precedente, a fost asigurata de tranzactii negociate cu actiuni SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) si Transelectrica (TEL).

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca pentru moment protestele nu afecteaza bursa, tocmai din cauza numarului redus de investitori prezenti in piata. El atrage, insa, atentia ca o continuare si escaladare a miscarilor de strada ii va determina pe investitori sa fie mai reticenti, astfel ca si rulajele vor scadea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 3,9 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,49%, la 0,432 lei. Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Moldova (3,5 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei) si SIF Oltenia (1,6 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 210.000 de lei, suma cu 33% sub rulajul de vineri, de 158.000 de lei. Titlurile firmei de arhitectura Proiect Bucovina (PRTA) au fost cele mai lichide din piata. Printr-o operatiune a fost cedat un pachet de titluri reprezentand 26,6% din capitalul social al firmei, pentru 91.000 de lei. Actiunile au fost transferate la pretul de 0,04 lei, cu 64,6% sub cotatia precedenta. Exceptand tranzactia de luni, cu titlurile firmei nu au mai fost realizate operatiuni din decembrie 2009.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in stagnare, iar piata de la Frankfurt avansa cu 0,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri