Intr-o perioada in care modelul polonez este cel mai des folosit, Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest si recent admin membru in boardul BVB, propune un alt reper: piata romaneasca din perioada interbelica, ce depasea cu usurinta volumele tranzactiilor burselor din Varsovia sau Istanbul.
„Daca as vorbi de o bursa locala cu tranzactii de peste 50 milioane euro pe zi, poate parea SF. Dar sa nu mai dam vina pe stat, pentru ca a avut o contributie majora. Cand s-a infiintat BVB, erau 4.000 de companii listate. Ce am facut noi, brokerii cu ele? Nici macar nu am avut puterea sa clarificam statutul pietelor in acesti ani. Avem active de 3 miliarde euro, 5% din PIB-ul Romaniei, concentrate in SIF-uri si Fondul Proprietatea, in ciuda corectiei de 80% de la maxime. Ce facem noi cu ele? Nimic, le-am primit cadou de la stat, am asteptat sa se listeze, avem asteptari mari dar nu facem nimic sa le promovam sau dezvoltam”, spune brokerul.

In perioada interbelica a Bursei, toate companiile de stat erau listate: Societatea Nationala de Gaz Metan, Societatea Anonomia Romana de Telefoane, Societatea comunala a Tramvaielor Bucuresti, Regia Autonoma de transport Bucuresti sau Banca Nationala a Romaniei.

„Oare Tarom ar mai fi avut astazi o situatie atat de proasta, daca ar fi fost listata acum cativa ani? Sau Posta Romana, sau CFR Calatori? Este normal ca statul sa pastreze controlul, fiind companii strategice, dar ideea este sa listezi un pachet mic, sa ii dai valoare”.

O temere frecventa cu care se confrunta brokerii este dubla listare a Fondului Proprietatea la Varsovia, care ar putea muta lichiditatea.

Insa, in perioada interbelica, mari companii listate la Bucuresti, precum Astra Romana, Steaua Romana sau Concordia erau listate si pe alte mari piete din Europa, dar cea mai mare parte a tranzactiilor erau tot pe piata locala.

„Am avut una din cele mai sofisticate piete iar acum stam cu mana intinsa la stat si la antreprenori , ne contram unii pe altii si asteptam. Asa nu vom reusi, cat timp nu constientizam ca marea problema este in interior. Este un sport national ca noi, brokerii, sa identificam problemele in alta parte. Cred ca este momentul sa depasim egoismele personale si mentalitatile de mici cersetori ai pietei financiare! Sper ca urmatorii 7 ani sa aduca schimbari majore in piata de capital”.

Pentru Adrian Lupsan cea mai mare provocare incepe acum, cand pentru prima data in istoria post decembrista a bursei statul vine cu o mare mana de ajutor: ofertele la Transgaz si Transelectrica, listarile Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica ridica o miza foarte mare.

„Daca aceste companii ajung pe bursa in urmatorii 2 ani, vom intra intr-o noua era. Exista insa riscul major sa gestionam prost momentul acesta si sa ajungem o generatie pierduta. Totul tine de noi, dar si de voi, presa financiara”, mai spune brokerul.
In final, obiectul comun trebuie sa fie acela de a creste piata. Astfel ca peste 7 ani sa avem aceasta maturitate pe care o tot invocam in prezent.

„Imi pastrez o rezerva de optimism. Plus ca cifra 7 are magia ei si este posibil sa asistam la aceasta schimbare majora. Daca s-ar aloca resurse si timp, daca am constientiza cat de mare este potentialul pietei romanesti, peste 7 ani vom fi la cu totul alt nivel”, conchide brokerul.

Citeste mai multe in articolul Povestea unui broker de succes care a crescut in paralel cu wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri