Comisia Europeana (CE) a blocat fuziunea Deutsche Boerse cu NYSE Euronext, apreciind ca infiintarea celui mai mare operator bursier din lume prin combinarea celor doi giganti ar afecta sever concurenta in domeniu, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Deutsche Boerse si NYSE Euronext au fost informate ca Comisia Europeana a decis astazi (miercuri - n.r.) sa interzica tranzactia propusa. In pofida modificarilor oferite de companii, CE a considerat ca tranzactia ar afecta semnificativ concurenta", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de cele doua companii.

Deutsche Boerse avea sa cumpere NYSE Euronext intr-o tranzactie evaluata la 9,5 miliarde de dolari, anuntata in luna februarie a anului trecut. Intre timp, deprecierea actiunilor Deutsche Boerse a redus valoarea estimata a tranzactiei la 7,3 miliarde de dolari.

Cele doua companii au apelat in luna ianuarie direct la presedintele CE, Jose Manuel Barroso, incercand sa convinga executivul european sa aprobe tranzactia cu argumentul ca blocarea ei ar afecta operatorii bursieri de pe continent si ar impinge afaceri catre alte parti ale lumii.

Temerile in privinta concurentei au blocat in ultimii ani mai multe fuziuni planificate de marii operatori bursieri. Nasdaq OMX si InterconcinentalExchange (ICE) au abandonat oferta de preluare a NYSE Euronext dupa ce Departamentul pentru Justitie din SUA a amenintat ca va interveni agresiv pentru stoparea tranzactiei. Oferta Singapore Exchange pentru ASX (Australia) a cazut dupa ce ministrul australian al Finantelor, Wayne Swan, a declarat ca fuziunea nu este in interesul national.

Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat marti ca va lansa o dezbatere in colegiul comisarilor privind propunerea comisarului european pentru concurenta, Joaquin Almunia, de a bloca tranzactia.

Achizitia NYSE Euronext de catre Deutsche Boerse ar fi plasat peste 90% din piata derivatelor si 30% din tranzactiile cu actiuni din Europa sub umbrela unei singure companii prin fuziunea primilor doi operatori ca marime.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri