Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,17%, dupa ce miercuri a atins maximul ultimelor sase luni, iar corectia a fost determinata de investitorii care si-au marcat o parte din profiturile inregistrate in acest an, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in crestere cu 0,6%, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele sedinte. Dupa prima ora, odata cu trecerea burselor europene pe scadere, cotatiile unor actiuni au inceput sa coboare si au dus o parte dintre indici pe rosu. Spre finalul sedintei piata de la Bucuresti a inceput sa recupereze lent, in conditiile in care bursele europene au revenit pe crestere usoara.

"Evolutia indecisa de astazi poate fi pusa pe seama unor marcari de profit luand in considerare cresterile consistente din luna ianuarie. Nu excludem, insa, posibilitatea inregistrarii unor usoare corectii in perioada urmatoare, care pe termen lung nu pot fi decat benefice pentru continuarea trendului pozitiv", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

La finalul sedintei pietei actiunilor, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in stagnare, iar actiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,76% sub inchiderea de miercuri.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,28%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,37%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 58,1 milioane lei (13,3 milioane euro), suma cu 13% sub rulajul sedintei precedente, de 66,8 milioane lei (15,4 milioane euro). Aproape 20% din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii negociate cu actiuni BRD (6 milioane lei), SIF Transilvania (3,6 milioane lei), Fondul Proprietatea (1 milion de lei) si Azomures (945.000 de lei).

In acelasi timp, rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 79% de operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea si cu actiunile celor cinci SIF-uri, in valoare cumulata de 46 milioane lei (10,5 milioane euro).

"Atat cresterea volumului tranzactionat, cat si prezenta tranzactiilor deal indica reintoarcerea anumitor jucatori straini pe piata romaneasca", a afirmat traderul.

Titlurile FP au avansat pentru a 15-a sedinta consecutiv si au atins un nou maxim al ultimelor sase luni. La finalul zilei, aceste actiuni erau in crestere cu 1,36%, fiind cotate la 0,52 lei. Un pret mai mare decat cel de joi a fost inregistrat la 26 iulie, cand titlurile au fost cotate la 0,525 lei.

Pe piata principala, investitorii au tranzactionat in total actiuni FP de aproape 21,2 milioane lei.

Actiunile fondului sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) au fost suspendate de la tranzactionare inainte de deschiderea sedintei, dupa anuntarea achizitiei complexului de birouri City Business Centre Timisoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Sandor. Achizitia a fost anuntata de ModaTim Investment si ModaTim Properties, care au dezvoltat proiectul City Business Centre Timisoara.

Pana la inchiderea zilei, actiunile NEPI nu au revenit la tranzactionare, urmand sa fie reintroduse doar dupa informarea investitorilor cu privire la preluarea complexului de birouri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat titluri de 510.000 de lei, suma de doua ori sub valoarea tranzactiilor cu actiuni de miercuri, de 1,1 milioane lei.

Titlurile firmei Napochim (NACH) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 227.000 de lei, iar pretul a crescut cu 2,1%, la 0,1021 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,4%, in timp ce majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri